Carstens se představil vedení MMF jako kandidát na šéfa fondu

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. června (ČTK) - Guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens se představil výkonné radě Mezinárodního měnového fondu jako kandidát se zkušenostmi z ekonomických a finančních krizi. Ve funkci výkonného ředitele fondu by se Carstens zasazoval o větší zastoupení rozvojových zemí a posiloval by schopnost MMF předcházet krizím. MMF to po pohovoru s kandidátem uvedl na své webové stránce.

Carstens byl prvním ze dvou kandidátů, který předstoupil před výkonnou radou. Dnes bude vedení fondu mluvit s francouzskou ministryní zahraničí Christine Lagardeovou, která je považována za favoritku souboje. Rada bude od 28. června o kandidátech jednat a konečný verdikt má padnout do 30. června.

Carstens připustil, že má na získání funkce šéfa MMF menší šance než jeho soupeřka. Upozornil však, že kdyby fond řídil člověk z Evropy v době, kdy starý kontinent žádá o desítky miliard dolarů na záchranu zemí eurozóny před dluhovou krizí, mohlo by to znamenat konflikt zájmů. Carstens je na rozdíl od Lagardeové studovaný ekonom, pracoval již v MMF ve vysokých funkcích a působil jako mexický ministr financí v době "krize pesa" v polovině 90. let.

Od založení globálních finančních institucí na konci druhé světové války je praxe taková, že v čele MMF stojí Evropan, zatímco v čele Světové banky bývá Američan. V poslední době se ale mezi některými zeměmi, hlavně z řad mladých tržních ekonomik, objevují požadavky, aby se s touto praxí skoncovalo.

Vítěz nahradí ve funkci Francouze Dominiqua Strausse-Kahna. Ten minulý měsíc na místo hlavního ředitele fondu rezignoval v reakci na obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu.

Carstens vytyčil pro příštího šéfa MMF čtyři hlavní úkoly - zvýšit vliv rozvojových zemí, posílit dohled fondu nad globální ekonomikou, podstatně zlepšit schopnost MMF předcházet krizím a vést globální koordinaci ekonomické politiky. Poukázal na to, že fond potřebuje posílit svou autoritu, protože velké vyspělé země doporučení fondu často přehlížejí.

Carstens konstatoval, že fond v minulých letech "hluboce selhal", když nedokázal identifikovat známky rodící se těžké globální finanční krize. Sám interní audit MMF nedávno přiznal, že fond "usnul za volantem" a ani v době vrcholící hypoteční krize v USA nevaroval svět před riziky těžkých otřesů.

Klíčový pro Carstensovy šance bude postoj Spojených států, největšího akcionáře fondu. Washington stále neřekl, koho podpoří a ministr financí USA Timothy Geithner v úterý označil oba kandidáty za "velmi důvěryhodné". Geithner se minulý týden sešel s Carstensem a tento týden bude mluvit s Lagardeovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK