Japonské akcie po přežití řecké vlády výrazně stouply

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes prudce posílil a jeho hlavní index získal téměř dvě procenta. Investoři reagovali na to, že řecký parlament vyjádřil důvěru obměněné vládě a udělal tím krok k odvrácení státního bankrotu. Na devizovém trhu odpovědělo euro na vývoj v Řecku dočasným posílením, později však oslabilo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,8 procenta na 9629,43 bodu a zaznamenal nejsilnější nárůst za tento měsíc. Širší index Topix stoupl o 1,6 procenta.

Vyjádření důvěry je předpokladem k tomu, aby parlament do příštího týdne schválil nový vládní plán dalších úspor a privatizace. Řekové musí do 15. července dostat dalších 12 miliard eur z loňského mezinárodního úvěrového balíku, jinak budou muset vyhlásit platební neschopnost. Ministři financí eurozóny svůj souhlas s uvolněním peněz a s novým programem finanční pomoci podmínili tím, že řecký parlament schválí předkládaná opatření.

Zpráva z Řecka byla záminkou ke zpětným nákupům a rušení pozic sázejících na pokles. To posílilo zejména tituly jako Sony, které v předešlých dnech ztrácely. Silně také rostly akcie bank. Před dnešním vystoupením americké centrální banky (Fed) k budoucí měnové politice však vládla opatrnost a objemy obchodů byly slabé, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Zisky eura na devizovém trhu po hlasování v Řecku měly jen krátké trvání. Trh se nyní zaměřuje hlavně na Fed a jeho vyjádření k vývoji americké ekonomiky.

Euro se v Asii vůči dolaru vyšplhalo nejdříve na 1,4435 USD, ke konci tokijského obchodování však proti úterku kleslo o 0,2 procenta na 1,4380 USD. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 80,26 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK