Tisk: Anwil prodává Spolanu, na nabídky čeká do půlky července

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. června (zpravodajka ČTK) - Polský Anwil, jenž je součástí petrochemického koncernu PKN Orlen, prodává Spolanu Neratovice. Napsal to dnes deník Rzeczpospolita. Podle tiskového mluvčího Anwilu Krzysztofa Wojdyla společnost na předběžné nabídky čeká do poloviny července.

Podle odhadu analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče by cena za všechny akcie Spolany neměla být nižší než miliarda korun. Unipetrol, který je také součástí PKN Orlen, prodal v roce 2006 82procentní podíl ve Spolaně Anwilu za 640 milionů korun.

Podle deníku Rzeczpospolita by o Spolanu mohla mít zájem chemická společnost Zaklady Azotowe Tarnów. O neratovický podnik se zajímala už loni a začátkem letošního roku znovu zjišťovala u Anwilu, zda by bylo možné Spolanu koupit. Firma ZA Tarnów ale nyní záležitost nekomentuje.

Spolana je jedním z nejvýznamnějších českých chemických podniků, více než 80 procent produkce jde na export. Neratovická chemička je jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu, látky, která se dále využívá v textilním a plastikářském průmyslu. Firma zaměstnává téměř 800 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK