Nečas: Pomoc Řecku by měla být financována bez Česka z eurozóny

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Česká republika preferuje finanční pomoc zadluženému Řecku ze záchranného fondu eurozóny EFSF, tedy bez přímé české účasti. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to dnes řekl premiér Petr Nečas. Druhou možností je použití záchranného fondu EFSM celé Evropské unie. O další pomoci pro Řecko bude ve středu a ve čtvrtek jednat summit EU.

"My preferujeme použití prostředků primárně z EFSF, to znamená z nástroje eurozóny. Mimo jiné proto, že je tam k dispozici ještě 90 procent objemů prostředků, které tento mechanismus má," řekl premiér.

Nečas připomněl, že v mechanismu EFSM je nyní naopak už jen 15 procent finančních prostředků. "Zhruba 85 procent prostředků již bylo čerpáno a my jsme přesvědčeni, že by tady měla být nechána nějaká rezerva, protože tento druhý nástroj EFSM se týká i nečlenských zemí eurozóny. A protože těch je pořád dost i v EU, tak jsme přesvědčeni, že primárně by měly být čerpány prostředky z EFSF," dodal Nečas.

Ministři financí eurozóny se na začátku týdne v Lucemburku shodli, že Řecko bude potřebovat další záchranný padák a že by se do něj měli zapojit na dobrovolné bázi i soukromí investoři. Druhý záchranný balík, který by měl doplnit současnou slíbenou pomoc, čítá 110 miliard eur (zhruba 2,7 milionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK