Zadlužená ECM se odvolala proti omezení prodávat majetek

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) se odvolala proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který minulý týden předběžným opatřením zadlužené firmě výrazně omezil možnost prodávat majetek. Odvolání se dnes objevilo v insolvenčním rejstříku. ECM, která je známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku.

"Dlužník s nařízením předběžného opatření zásadně nesouhlasí, neboť pro vydání předběžného opatření nebyly splněny podmínky. Navrhovatelé navíc insolvenčnímu soudu nepředložili veškeré písemnosti důležité pro řádné osvědčení skutkového stavu, takže soud vycházel při posuzování důvodů pro nařízení předběžného opatření z neúplných informací," uvedla ECM v odvolání.

Pod návrhem na předběžné opatření se podepsaly firmy Glancus Investments ze skupiny PPF, Česká spořitelna, zástupce držitelů dluhopisů Astin Capital Management a Volksbank CZ. Tyto firmy tvoří i prozatímní věřitelský výbor ECM.

Než se rozhodne o způsobu řešení úpadku ECM, nesmí firma podle předběžného soudního rozhodnutí nakládat s majetkem za více než 150.000 korun bez souhlasu insolvenčního správce. Pokud bude chtít firma manipulovat s majetkem za víc než pět milionů korun, potřebuje souhlas prozatímního věřitelského výboru. ECM se proti tomu odvolala k Vrchnímu soudu v Praze.

Skupina věřitelů se obává, že ECM chce i po vyhlášení úpadku pokračovat v prodeji svého majetku nebo aktiv dceřiných společností. Týká se to například kancelářských projektů City Deco a City Element v Praze na Pankráci nebo podílu ECM v obchodním centru v Číně.

"Žádnou z transakcí, které zmiňují navrhovatelé, dlužník neplánuje a nikdy neplánoval bez souhlasu insolvenčního soudu příp. insolvenčního správce nebo stanoviska prozatímního věřitelského výboru, a takovýto úmysl či hrozbu navrhovatelé neprokázali," brání se ECM.

Své obavy věřitelé opírají také o tvrzení, že ECM už po zahájení insolvenčního řízení prodala podíly v některých dceřiných firmách. Poukázali na transakce se společnostmi Palisády, ECM Byty nebo Empiria Building. Podíly ECM v těchto firmách podle věřitelů získala společnost Torsar za jednu korunu. Podle ECM to ale byly jen nevyužívané a prázdné projektové společnosti, které už pro developera neměly žádný význam. Naopak mu prý jen zvyšovaly účetní náklady.

Celkové dlouhodobé závazky ECM činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments prosazuje konkurz.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem ECM, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK