FT: Řekové vybírají úspory z bank a kupují hlavně zlaté mince

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 22. června (ČTK) - Řekové pokračují ve vybírání úspor z bankovních vkladů a kupují za ně zlato, zejména ve formě zlatých mincí. Připravují se tím na možnost vyhlášení státního bankrotu a očekávané útoky vkladatelů na banky. Napsal to dnes britský list Financial Times.

V prvním čtvrtletí řečtí vkladatelé vybírali z bankovních účtů úspory tempem 1,5 až dvou miliard eur měsíčně. Loni stáhli z domácích bank zhruba 30 miliard eur, což představovalo přes 12 procent celkového objemu úspor, plyne z odhadu řecké centrální banky.

Veřejnost nevěří slibům vlády Jorgose Papandrea, že "zachrání zemi", protože se stále více mluví o nevyhnutelnosti vyhlášení platební neschopnosti země. Prudce rostou prodeje zlatých mincí, které lidé považují za bezpečný prostředek uchování hodnoty.

"Když začala globální finanční krize, naše prodeje mincí investorům poprvé překonaly prodeje zlata ve formě cihel a prutů," řekl Harry Krinakis z řecké firmy Spheriades, která prodává drahé kovy. "Teď tento poměr dosahuje pěti ku jedné," dodal.

Za vyhlášení platební neschopnosti by bylo považováno například nové rozložení splátek řeckých státních dluhopisů a s velkou pravděpodobností by jeho důsledkem bylo zhroucení řeckého bankovního systému se ztrátou podstatné části vkladů. V takové situaci by řeckým bankám nemohla půjčovat už ani Evropská centrální banka, která je nyní dodávkami peněžní likvidity drží nad vodou.

Ti, kdo si ponechávají úspory v eurech, je převádějí do zahraničních bank. Loni byly mezi Řeky populární kyperské banky, letos se ale odliv tímto směrem zastavil, protože se objevily obavy o zdraví tamních bank těsně napojených na řeckou ekonomiku.

Vedoucí supermarketu Andreas britskému listu řekl, že převedl rodinné úspory do Mnichova. "Nemůžeme věřit politikům, že nás z toho dostanou, musíme chránit své rodiny," řekl jeden z účastníků protestů na aténském náměstí Syntagma.

Někteří další investují vybrané úspory do domácí zemědělské půdy, jejíž ceny po loňském vypuknutí dluhové krize klesly. Softwarový specialista Angelos koupil ve své rodné vesnici olivový háj. "Využil jsem příležitosti. Před rokem bych o takové staromódní investici neuvažoval," řekl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK