EK chce nařídit energetickým firmám, kolik energie ročně ušetřit

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. června (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce prosadit, aby distributoři energií či maloobchodní energetické společnosti museli povinně každoročně ušetřit 1,5 procenta z objemu prodané energie zaváděním úsporných opatření. Jako příklad dnes komise zmínila zvyšování účinnosti topných soustav či instalaci úsporných oken a střech u spotřebitelů. Komise také chce, aby úřady v zemích EU měly povinnost nakupovat jen energeticky účinné budovy.

Členské státy by podle návrhu komise nicméně mohly navrhnout jiné mechanismy pro energetické úspory, například různé dobrovolné dohody či financování programů. Ty by ale musely vést ke stejným úsporám. Zbavily by nicméně energetické firmy navrhovaných povinností.

"Nejlevnější energie je taková, kterou vůbec nespotřebováváme," zdůraznila komise v prohlášení. EU se už před časem zavázala, že zvýší o 20 procent energetickou účinnost do roku 2020. Jenže při zachování současných trendů by nedosáhla možná ani poloviny tohoto cíle. Právě potřebou zvrátit tento vývoj Brusel zdůvodnil své dnešní návrhy. O nich pak sám připustil, že jsou velmi ambiciózní.

Kromě závazných cílů pro distributory a maloobchodní energetické firmy komise chce prosadit, aby veřejný sektor šel příkladem. Úřady tak budou tlačeny ke snižování spotřeby energií tím, že budou mít povinnost nakupovat energeticky účinné budovy, služby a produkty. Budou také muset, tedy pokud návrhy budou Evropským parlamentem a schváleny unijními státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK