Rusko podepsalo dohodu o ukončení zákazu dovozu zeleniny z EU

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. června (ČTK) - Evropská unie a Rusko podepsaly dohodu, která má ukončit zákaz dovozu čerstvé zeleniny z EU do Ruska. Rusko zakázalo dovoz na počátku tohoto měsíce kvůli střevní epidemii šířené bakteriemi E.coli. Oznámila to dnes Evropská komise.

Každý stát z EU, který chce vyvážet zeleninu do Ruska, nyní musí vydat osvědčení o původu produkce a nepřítomnosti kmene E.coli zodpovědného za epidemii v severním Německu. Osvědčení se bude vydávat po omezenou dobu. Mražená zelenina do dohody nespadá.

"Po dnešní dohodě očekávám rychlé obnovení vývozu z EU do Ruska," uvedl komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů John Dalli v prohlášení zveřejněném po podpisu v Moskvě. Systém certifikace zeleniny by měl skončit deset dní poté, co nebude ohlášen žádný nový případ onemocnění související s E.coli, napsala agentura Reuters.

Rusko zakázalo dovoz veškeré čerstvé zeleniny z Evropské unie kvůli střevní epidemii šířené bakteriemi E.coli. Na následky onemocnění zemřely čtyři desítky lidí a kolem 3500 dalších onemocnělo. Za zdroj nákazy je považována jistá farma na pěstování klíčků a výhonků v Dolním Sasku. Brusel označil ruské opatření za nepřiměřené a spor vrhá stín i na jednání Ruska o členství ve Světové obchodní organizaci (WTO).

EU loni vyvezla do Ruska zeleninu za zhruba 600 milionů eur (14,6 miliardy Kč). Na celkovém dovozu zeleniny do Ruska se EU podílela téměř čtvrtinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK