Pomoc soukromých investorů Řecku se na summitu EU asi nedohodne

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. června (ČTK) - Německo nepředpokládá, že by mohlo na nadcházejícím summitu Evropské unie padnout konkrétní rozhodnutí ohledně zapojení soukromých investorů do plánované záchrany Řecka. Podle agentury Reuters to řekl vysoký představitel německé vlády. Jednání jsou podle něj teprve na začátku a nějakou dobu zřejmě potrvají. Není tedy stanoveno ani žádné datum, do kdy by mělo být v této otázce jasno.

Činitel řekl, že se dál jedná o tom, jak uvolnit pravidla, která Řecko zavazují obstarat si kofinancování, aby mohlo dostat evropské strukturální fondy. Kdy lze konečnou dohodu o účasti soukromých investorů očekávat, ale zdroj nechtěl říci.

"Ty rozhovory teprve začaly, musíme jim dát prostor. První vyhodnocení provedeme až 3. července," vysvětlil zdroj. Pokud jde o uvolnění další tranše ze současného úvěru, na němž se Řecko dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) loni v květnu, ani toto nebude podle něj do 3. července.

"Nepředpokládám, že by měnový fond učinil v případě Řecka výjimku," řekl činitel. MMF tak podle svého zvyku bude zřejmě trvat na tom, aby Řecko dál reformovalo a aby v této otázce byla široká politická podpora.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Atény si od Evropské unie a MMF tehdy zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Země ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se před přijetím úvěru zavázala, a je tudíž otázkou, zda dostane zbývající tranše úvěru.

Klíčové je teď jednání o uvolnění další tranše v objemu 12 miliard eur (asi 291,5 miliardy Kč). Evropská komise na začátku týdne odmítla peníze poskytnout a dala Řecku dvoutýdenní ultimátum na přijetí dalších úsporných opatření. Řecko nemá času nazbyt, pokud nedostane další tranší do poloviny července, patrně se ocitne v platební neschopnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK