Asie měla loni poprvé víc milionářů než Evropa

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Počet milionářů v Asii loni poprvé překročil počet milionářů v Evropě a do několika let zřejmě Asie překoná i Spojené státy. Vyplývá to z nejnovější zprávy o světovém bohatství firem Merrill Lynch a Cap Gemini. Celkový počet lidí, jejichž investovatelný majetek činí nejméně jeden milion USD (16,8 milionu Kč), stoupl loni o 8,3 procenta na 10,9 milionu a hodnota jejich majetku vzrostla na nový rekord.

Hlavně díky Indii a Číně se řady milionářů v Asii a Tichomoří zvýšily loni o deset procent na 3,3 milionu. V Severní Americe bylo 3,4 milionu milionářů a v Evropě 3,1 milionu. Více než polovina milionářů se nachází ve Spojených státech, Japonsku a Německu.

Majetek milionářů stoupl o 9,7 procenta na rekordních 42,7 bilionu USD (718,4 bilionu Kč). Překonal tak předchozí rekord z roku 2007. V Asii se zvýšil o 12 procent na 10,8 bilionu a region tak opět odsunul na třetí místo Evropu. Asijští milionáři již rovněž šlapou na paty milionářům v USA a Kanadě, jejichž majetek stoupl o devět procent na 11,6 bilionu USD.

Počet mimořádně bohatých, tedy lidí, kteří mají k investování více než 30 milionů USD, loni vzrostl o deset procent na 103.000. Jejich majetek se pak zvýšil o 11,5 procenta na 15 bilionů USD. Počet mimořádně bohatých lidí tak tvoří méně než jedno procento milionářů, na celkovém majetku však mají více než třetinový podíl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK