Fed nechal sazby beze změn, registruje vyšší inflační tlaky

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změn na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta. Hospodářské oživení podle Fedu pokračuje mírným tempem, zato se ale zvýšily inflační tlaky. Ty by však měly být jen krátkodobé, v delším výhledu má prý Fed inflaci pod kontrolou. Podrobnosti později vysvětlí šéf Fedu Ben Bernanke.

Přestože hospodářské oživení pokračuje, tempo růstu je slabší, než centrální banka očekávala. "Nižší tempo růstu částečně odráží faktory, které budou patrně jen přechodné," píše se ve zprávě, kterou vydal Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC). Ten má v rámci Fedu na starosti měnovou politiku.

Fed rovněž potvrdil plán ukončení programu QE2, jak se označuje druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Fed k tomuto programu sáhnul loni na podzim, aby podpořil hospodářský růst. Během QE2 měl Fed postupně koupit americké státní dluhopisy v objemu asi 600 miliard dolarů (zhruba 10,1 bilionu Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK