Euro dnes po růstu v předchozích klesá

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. června (ČTK) - Evropská měna dnes po růstu v předchozích seancích oslabuje. Nová řecká vláda získala důvěru v parlamentu a investoři se nyní připravují na další výzvy, které Řecko čekají, včetně schválení nových úsporných opatření. Dolar pak ovlivňuje dnešní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed).

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4393 USD, když předtím stouplo až na 1,4442 USD. K jenu kleslo o 0,3 procenta na 115,26 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 80,08 JPY, ke koši šesti hlavních měn však stoupl o 0,2 procenta na 74,690 bodu.

Fed dnes zřejmě ponechá základní úrokovou sazbu na rekordním minimu blízko nuly. Investoři rovněž čekají, že předseda Fedu Ben Bernanke potvrdí, že banka plánuje nechat úroky beze změny ještě dlouhou dobu a zajímá je, jak bude komentovat zpomalení růstu americké ekonomiky.

Politici eurozóny se stále nedohodli na rozsahu nového záchranného balíku pro Řecko. Nedaří se jim rovněž rozšeřit spor o tom, zda se pomoci zúčastní i soukromí investoři. Většina investorů se však stále domnívá, že evropští politici se nakonec dohodnou a nenechají Řecko padnout.

Rizikem pro euro jsou také obavy, zda se řecké vládě podaří prosadit úsporná opatření nutná pro získání další splátky slíbené pomoci od Mezinárodního měnového fondu a EU. Splátku 12 miliard eur má země dostat v červenci a bez těchto peněz nebude Řecko schopno plnit své závazky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK