TMX dostala od LSE vylepšenou nabídku na převzetí

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 22. června (ČTK) - Kanadská společnost TMX Group, která je provozovatelem akciové burzy v Torontu, dostala od svého britského rivala London Stock Exchange (LSE) vylepšenou nabídku na převzetí. Britové jsou ochotni akcionářům TMX vyplatit i dividendu ve výši čtyř kanadských dolarů na akcii, čímž se cena za převzetí TMX vyšplhá na 4,1 miliardy amerických dolarů (asi 69,2 miliardy Kč).

Kanadský podnik zároveň zopakoval, že odmítá konkurenční nabídku, kterou mu předložila skupina Maple Group Acquisition Corporation. To je konsorcium čtyř předních bank, pěti největších penzijních fondů a čtyř nových institucionálních investorů. Maple Group ale podle agentury Reuters částečně hraje i na nacionalismus.

Pokud bude nabídka LSE přijata, bude transakce vypadat tak, že akcionáři TMX dostanou dividendu čtyři kanadské dolary za akcii, zatímco akcionáři LSE obdrží za každou akcii 84,1 pence. Tím LSE nabídku vylepšila přibližně o 660 milionů kanadských dolarů (zhruba 11,4 miliardy Kč).

Na burze v Torontu se mimo jiné obchodují akcie řady těžebních a energetických firem, které jsou v posledních letech v hledáčku investorů s tím, jak se zvyšují ceny komodit. Skupina Maple Group ve své nabídce rovněž počítala s hotovostní složkou, stejně jako nyní LSE. TMX uvedla, že společnost Maple Group nepřesvědčila, že by její nabídka byla pro majitele TMX Group výhodnější.

Akcie TMX na zprávu o vylepšení nabídky reagovaly růstem asi o jedno procento. TMX uvedla, že nemění datum valné hromady, na které se bude o návrhu LSE hlasovat. Nadále tak počítá s datem 30. června. LSE a TMX mají v úmyslu vytvořit transatlantické partnerství se silným zastoupením firem ze zmíněného odvětví těžby a přírodních zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK