Poslanci chtějí umožnit souběh funkcí ve firmách

29.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Poslanci chtějí umožnit souběh funkcí ve firmách. Jde o případy, kdy někteří lidé působí jako statutární orgán firmy a zároveň stejnou činnost vykonávají na základě pracovního poměru například jako ředitelé. Podle prosincového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) to není možné. Sněmovní ústavně právní výbor dnes navrhl přidat legalizaci těchto situací do novely obchodního zákoníku, která má kromě jiného pomoci v postupu proti takzvaným "schránkovým firmám".

Pozměňovací návrh umožňující souběh funkcí podalo ministerstvo spravedlnosti. Podle náměstka ministra Františka Korbela uvádí, že souběh funkcí je možný, protože to žádný právní předpis nezakazuje. "Jde o to popřít judikaturu," řekl náměstek ministra spravedlnosti. Společnost Deloitte Advisory už dříve uvedla, že problémy se souběhem funkcí může mít 80 až 90 procent firem v Česku.

Za "schránkové" se označují firmy, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze. Firmy budou muset podle předlohy v obchodním rejstříku uvádět, jaký je jejich právní vztah k jimi uváděnému sídlu: zda ho vlastní, nebo zda ho mají pronajaté. Novela také uvádí, že ve veřejné části obchodního rejstříku nebudou podpisové vzory a rodná čísla.

Dalším cílem předlohy je usnadnění likvidace takzvaných prázdných společností. Návrh odstraňuje obecnou podmínku likvidace, kterou je předkládání návrhu na rozdělení likvidačního zůstatku nebo zprávy o naložení s majetkem ke schválení statutárnímu orgánu právnické osoby.

Celou novelu i s umožněním souběhu funkcí doporučil ústavně právní výbor sněmovně ke schválení. Její součástí se stala i předloha Marka Bendy (ODS), která mění smluvní úpravu odpovědnosti za škodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK