Máte nárok na dva důchody? Jak budou vysoké?

11.07.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Někteří občané splní podmínky pro příznání dvou důchodů (např. starobního a vdovského). Které souběhy důchodů jsou povoleny a které nikoliv? Jak se v případě nároku na dva důchody provádí jejich výpočet?

Problematika souběhu nároků na více důchodu je upravena v § 58 až § 61 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. v platném znění. 


Starobní a invalidní důchod pobírat nelze


Zákon nepřipouští souběh invalidního a starobního důchodu (i předčasného). Při splnění nároku na starobní i invalidní důchod se tedy vyplácí vždy pouze jeden a to ten vyšší. V praxi nejčastěji dochází k situaci, že občan pobírá invalidní důchod a dosáhne důchodového věku. Pobírání invalidního důchodu brání výplatě starobního důchodu. Přesto však nemusí mít občané pobírající invalidní důchod strach, že jejich starobní důchod bude nižší. Jak lze tedy postupovat?


  • Požádat při dosažení důchodového věku o starobní důchod. Jestliže vyjde starobní důchod nižší než invalidní důchod, tak bude občan nadále pobírat invalidní důchod, žádost o starobní důchod bude zamítnuta. Platí totiž zmíněné pravidlo, že občan splňující nárok na starobní i invalidní důchod má nárok na jeden z těchto důchodů a to ten vyšší. Invalidní důchod lze pobírat až do 65 let, kdy se invalidní důchod „přemění“ ve starobní důchod, který je stejně vysoký jako invalidní důchod.


Povolené souběhy


Splní-li občan podmínky nároku na výplatu starobního nebo invalidního důchodu a na výplatu vdovského nebo vdoveckého důchodu anebo sirotčího důchodu, vyplácí se nejvyšší důchod v plné výši a z ostatních důchodů se vyplácí polovina procentní výměry. Povolené souběhy tedy jsou: starobní důchod a vdovský důchod, invalidní důchod a vdovský důchod, invalidní důchod a sirotčí důchod či dva sirotčí důchody.


Starobní důchod a vdovský důchod


V praxi nejčastěji dochází k situaci, že žena pobírá starobní důchod a její manžel pobírající starobní důchod zemře. Střední délka života žen je totiž vyšší než mužů a většinou jsou muži v maželském páru ti starší, proto častěji jako první umírá muž. V tomto případě bude mít vdova nárok na svůj starobní důchod i vdovský důchod po zemřelém manželovi. Každý důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry, kterou lze pobírat pouze jednou. Proto se provádí výpočet pouze z procentní části důchodu.


  • Má-li oboustranně osiřelé dítě nárok na dva sirotčí důchody (po otci i otci), vyplácí se vyšší sirotčí důchod v plné výši (tedy včetně základní výměry důchodu) a druhý sirotčí důchod se vyplácí ve výši procentní výměry. Jedá se o jediný případ, kdy není procentní část nižšího důchodu krácena.


Praktický příklad


Zemřelý pan Černý byl poživatelem starobního důchodu ve výši 10 230 Kč (základní výměra 2 230 Kč + procentní výměra 8 000 Kč). Vdova paní Černá pobírá svůj starobní důchod ve výši 9 230 Kč (základní výměra důchodu 2 230 Kč + procentní výměra důchodu 7 000 Kč). Jak vysoký vdovský důchod bude mít paní Černá?


  • Základní výměru důchdou ve výši 2 230 Kč bude vdova Černá pobírat pouze jednou, procentní část důchodu se upraví. Vdovský důchod činí 50 % z procentní části starobního důchodu. Vdovský důchod tedy činí 4 000 Kč (50 % z 8 000 Kč). Procentní výměra starobního důchodu vdovy Černé je vyšší než procentní výměra vdovského důchodu. Svůj starobní důchod bude tedy vdova Černá pobírat v plné výši a vdovecký důchod po zemřelém manželovi v poloviční výši, tj. 2 000 Kč (50 % ze  4 000 Kč). Výsledný důchod vdovy Černé tak bude činit 11 230 Kč (2 230 Kč + 7 000 Kč + 2 000 Kč). Můžeme říci, že měsíční důchod vdovy Černé bude vyšší o 2 000 Kč, což je polovina procentní části vdovského důchodu po zemřelém manželovi.

Jenom pro doplnění si uvedeme, že kdyby vdova Černá pracovala a nepobírala starobní důchod (ani předčasný důchod), tak by její vdovský důchod byl vyšší. Náležela by ji totiž základní výměra důchodu a procentní část důchodu by se nekrátila na polovinu. Vdovský důchod by byl 6 230 Kč (2 230 Kč + 4 000 Kč).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY