Na burze se i letos dají vydělat milióny!

21.07.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Kdo v roce 2002 začátkem roku koupil akcie Komerční banky a na konci je prodal, ten svoji investici zhodnotil o 100%. Takové zhodnocení je více než velmi slušné. Ale i letos se u některých akcií rýsují podobné výsledky...

Začátkem letošního roku jsme v tomto článku hodnotili a bilancovali vývoj právě uplynulého roku. Chválili jsme investory, kteří peníze vkládají nejprve do státem podporovaných produktů jako je stavební spoření, penzijní připojištění nebo životní pojištění. Naopak kritiku sklidil ten, kdo nechává své peníze "ležet" na obyčejných účtech nebo termínovaných vkladech v bankách. Zhodnocení od 4 - 8% dosáhli klienti podílových fondů. Zajímavé to bylo u akcií, kde světově akcie klesaly, zatímco jedná z mála burz, které neskončila rok v červených číslech, byla ta naše Burza cenných papírů Praha.

Celkový růst hlavního indexu pražské Burzy PX50 byl necelých 15%. Z jednotlivých titulů si nejvíce polepšila Komerční banka a (jako každý rok) Philip Morris. Pražská burza se potýká s problémy stejně jako každá malá světová burza cenných papírů. Největší je malá likvidita. Tím, že je poměrně málo obchodníků, tvůrců trhu, tím, že je málo jejich zákazníků - klientů ochotných a schopných investovat do akcií, tím je vliv jednoho obchodu na kurz vyšší. Přes problémy s velikostí burzy, malým počtem likvidních titulů a absencí nových emisí akcií je pražská Burza co se týče výsledků celosvětově jedna z nejlepších. A to nejen v loňském roce, ale zdá se, že je to trh perspektivní i pro lok letošní.

Následující tabulka vše dokazuje. Máme za sebou přibližně polovinu roku a index PX50 se nám vyšvihl z přibližně 450 bodů na začátku na 550 bodů v polovině července. To je růst přibližně 22% za půl roku (!!!). Tituly ze Systému pro Podporu Akcií a Dluhopisů (SPAD) si polepšily ještě o trošičku více - o 28 % (aritmetický průměr růstů jednotlivých titulů, index PX50 je vážený průměr!).

Titul

Kurz v Kč ke dni

Změna v %

2.1.2003

18.7.2003

 ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE

188

265

41

 ČESKÝ TELECOM  

248

279

13

 ČEZ  

92

116

26

 ERSTE BANK  

2 022

2 512

24

 KOMERČNÍ BANKA  

2 118

2 013

-5

 PHILIP MORRIS ČR  

11 432

13 959

22

 UNIPETROL  

35

60

72

Průměrný růst titulů SPAD:

28

Tabulka kurzů akcií SPAD a procentní růst od počátku roku

Nejzajímavějším titulem je Unipetrol. Růst 72% od počátku roku je více než slušný výsledek. K tomuto výsledku mu dopomohl jednak nález Ústavního soudu z března letošního roku, ale také připravovaná privatizace.

Bez překvapení je růst kutnohorského tabáku, resp. Philip Morris ČR. Od začátku roku z 11 432 na necelých 14 000. K tomu slušná každoroční dividenda dělají z tohoto titulu No.1 mezi českými akciemi.

Po raketovém růstu loni nastává letos u Komerční banky nutná korekce. Je to také jediný titul se záporným růstem (pokles 5% od začátku roku) a spíše s negativními vyhlídkami.

České firmy i podle začátku svého názvu (ČEZ, Český Telecom a České Radiokumunikace) dělají investorům také radost. Velmi perspektivní je hlavně ČEZ, který je velkým favoritem v privatizaci slovenské energetiky. Vítězství by mohlo ČEZu prospět, z evropské energetické desítky by mohl poskočit na vyšší příčky a hlavně se mu otevřou cesty dále na východ díky přenosové soustavě slovenské energetiky.

Akcie Erste Bank obchodované v Praze jsou nejvíce závislé na celosvětovém vývoji, protože se paralelně obchodují i na jiných světových burzách. Rozdíl cen tak nemůže být veliký. Celosvětový růst však pomáhá k růstu i jim.

Není to jen letošní celosvětový růst, který pražské burze pomáhá směrem vzhůru. Jsou to i specifické podmínky na českém kapitálovém trhu. I když velké množství příkazů na Burzu přichází z Londýna, drží si naše Burza nezávislost a poměrně velkou autonomii co se týče budoucího vývoje (loňský růst proti celosvětovému poklesu je toho důkazem). I když ve střednědobém výhledu za 5 - 7 let se nedá vyloučit např. sloučení Burzy s některou silnější, nebo spojení středo a východoevropských trhů v jeden. Kdo ví...

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE