Tokijská burza chce údajně odkoupit všechny akcie burzy v Ósace

05.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. července (ČTK) - Provozovatel tokijské akciové burzy Tokyo Stock Exchange (TSE) navrhl, že odkoupí všechny akcie burzy Osaka Securities Exchange (OSE). Napsal to dnes list Asahi šimbun s odvoláním na informované zdroje a burze z Ósaky díky tomu vzrostly akcie o osm procent. Ósacká burza se však podle listu chystá návrh zamítnout, a manažery obou burz tak čekají náročná vyjednávání.

Plán tokijské burzy, která je podle zobchodovaného objemu čtvrtou největší burzou na světě, počítá s koupí všech akcií OSE, aby z ní mohla udělat plně vlastněnou divizi. Burzy spolu jednají o spojení v době, kdy odvětví prochází konsolidací.

Tisková mluvčí tokijské TSE uvedla pouze, že se zatím o ničem nerozhodlo. A mluvčí ósacké OSE jen podotkl, že o článku v listu nic neví. Informace o jednáních oba odmítli potvrdit. O záměru TSE otevřít diskusi s OSE o spojení řekl agentuře Reuters informovaný zdroj již v březnu.

Zprávy v médiích uvádějí, že jednání budou komplikovaná, protože oba podniky v nich chtějí mít rozhodující slovo. Podle dnešní závěrečné ceny akcií OSE na trhu Jasdaq má operátor tržní hodnotu kolem 100 miliard jenů (20,7 miliardy Kč), napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK