ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za květen

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za květen. V dubnu průmyslová výroba zpomalila růst na 4,7 procenta po březnovém zvýšení o 9,2 procenta, stavební výroba meziročně klesla o šest procent po březnovém růstu o 5,8 procenta.

Meziměsíčně byla průmyslová produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek v dubnu meziročně vzrostla o 8,8 procenta.

Průmysl podle analytika UniCreditBank Patrika Rožumberského překvapil citelným poklesem své dynamiky, která dosáhla nejnižší úrovně od loňského ledna. "Otázkou ovšem je, zdali se na takto silném zpomalení nepodílely některé mimořádné faktory. Údaje o růstu průmyslových tržeb a zejména zakázek, u nichž pokles tempa nebyl tak výrazný, by však tuto domněnku mohly potvrzovat," uvedl.

"Výsledky vypadají katastrofálně, nicméně když je porovnáme s loňským rokem, kdy neustále docházelo měsíc co měsíc ke snižování výkonu stavebnictví, zjistíme, že se stavebnictví přinejmenším již stabilizovalo," uvedla ředitelka společnosti společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Stabilizace ale podle ní znamená, že některé ukazatele již nevykazují tak velké propady jako loni, protože se už jednoduše nemají kam propadat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK