Přebytek zahraničního obchodu Německa stoupl na 12,8 mld eur

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. července (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu Německa stoupl v květnu podle sezonně upravených údajů na 12,8 miliardy eur (310 miliard Kč) z dubnových 11,9 miliardy eur a byl vyšší, než se čekalo. Vývoz se po dubnovém propadu, který byl nejvyšší od ledna 2009, opět zvýšil a dovoz rostl pomaleji než vývoz. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení přebytku jen na 12 miliard eur. Loni v květnu skončila bilance zahraničního obchodu s aktivním saldem 10,7 miliardy eur.

Hodnota zboží a služeb dovezených do země v květnu vzrostla ve srovnání s předchozím měsícem o 3,7 procenta na 76,7 miliardy eur. V dubnu naopak o 2,5 procenta klesla. Vývoz se zvýšil o 4,3 procenta na 89,5 miliardy eur po dubnovém snížení o 5,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Německo zažívá silné oživení z recese v roce 2009 a ekonomický růst největší evropské ekonomiky je mnohem rychlejší, než u dalších zemí eurozóny. Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní tempo růstu díky silné domácí poptávce na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. V meziročním srovnání hrubý domácí produkt stoupl o 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK