Akcie v Tokiu opět zpevnily, jsou na čtyřměsíčním maximu

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. července (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za poslední čtyři měsíce. Trh těžil z celkově příznivé nálady na světových burzách, kde například americký index Nasdaq Composite je teď nejvýše za 11 let. Zájem byl dnes o akcie stavebních firem a strojírenských podniků, které těžily z příznivých analytických zpráv.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 66,59 bodu a den uzavřel vyšší o 0,66 procenta na hodnotě 10.137,73 bodu. Během dne se ale vyšplhal až nad 10.207 bodů, kde byl naposledy 11. března. Širší index Topix zpevnil o 0,4 procenta na 874,34 bodu.

Pozornost investorů se zaměřila na statistiku z amerického trhu práce, která bude zveřejněna odpoledne. Očekávají se příznivé výsledky, které už částečně naznačila statistika o stavu zaměstnanosti v soukromém sektoru. Tím by se potvrdilo, že trh práce v USA se vytrvale zlepšuje, byť pomaleji, než se čekalo.

Akciový trh v Japonsku je blízko úrovní, kde byl před ničivým březnovým zemětřesením. Analytici věří, že nad předkrizovou úroveň by se hlavní akciový index mohl vrátit už v příštích dnech. K tomu je ale nutné, aby se potvrdilo, že trh práce v USA se skutečně zlepšuje.

Na devizových trzích se mírně snižoval kurz eura, větší ztráty pak jednotné evropské měně podle analytiků hrozí především vůči australskému dolaru. Euro tak neudrželo zisky, které ve čtvrtek nabralo po zvýšení úrokových sazeb v eurozóně a trochu překvapivém komentáři prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta k dalšímu zvyšování úroků v budoucnu.

Euro k dolaru odepsalo zhruba 0,2 procenta na 1,4338 USD. Jeho růst se tak zastavil těsně pod významnou hranicí technického odporu, která leží na 1,4385 USD. K australskému dolaru euro také odepsalo 0,2 procenta a dostalo se na 1,3304 AUD. Americký dolar vůči japonskému jenu zůstal bez větších změn na 81,28 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK