Stavební výroba v Česku v květnu meziročně klesla o 4,9 procenta

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Tuzemská stavební výroba se v květnu meziročně snížila o 4,9 procenta po dubnovém poklesu o šest procent. V květnu počet dokončených bytů meziročně klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Letošní květen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce v květnu meziročně o šest procent.

Po očištění od sezónních vlivů byla stavební produkce oproti dubnu vyšší o 1,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 9,5 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v květnu meziročně zvýšil o devět procent, stavební úřady jich vydaly 10.568. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,2 miliardy Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 klesla o 9,8 procenta. "Tento pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z května 2010. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a staveb na ochranu životního prostředí," dodali statistici.

Počet zahájených bytů činil v květnu 2985. V rodinných domech jejich počet meziročně vzrostl o 10,9 procenta. V bytových domech se počet zahájených staveb bytů zvýšil o 8,1 procenta a více než polovina z nich byla v Praze.

Počet dokončených bytů v květnu činil 2023. V rodinných domech jejich počet vzrostl o 2,3 procenta, v domech bytových poklesl o 49,2 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o 4,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 6,7 procenta a činila 28.818 Kč.

V zemích Evropské unie stavební produkce v letošním dubnu meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,2 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 2,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK