ČSÚ: Průmyslová výroba v květnu prudce zrychlila růst na 15,2 pct

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová výroba vzrostla v květnu meziročně o 12,6 procenta, meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek v květnu meziročně vzrostla o 5,2 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 29,9 procenta. Výroba strojů a zařízení vzrostla o 22,7 procenta a výroba elektrických zařízení o 25,7 procenta.

Nejvíce průmyslová produkce naopak klesla ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 9,5 procenta. Výroba potravinářských výrobků se snížila o 2,8 procenta a výroba nábytku o 4,8 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v květnu meziročně zvýšily o 13,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 21,8 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, vzrostly o 6,9 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí meziročně vzrostly o 10,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 3,9 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o devět procent. Výroba strojů a zařízení stoupla o 18,2 procenta a výroba základních kovů a hutní zpracování kovů stouplo o 17,1 procenta.

Nové zakázky v květnu meziročně klesly o 28,7 procenta v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Ve výrobě papíru a výrobků z papíru se snížily o 2,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně zvýšil o 3,7 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o šest procent a činila 26.570 Kč.

Průmyslová produkce podle údajů Eurostatu v zemích Evropské unie v letošním dubnu po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziročně vzrostla o 4,7 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK