Liberecký soud dnes zahájil insolvenční řízení s CK Via Vera

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 8. července (ČTK) - Liberecký krajský soud dnes zahájil insolvenční řízení s cestovní kanceláří Via Vera. Návrh podala sama majitelka kvůli předlužení. Zároveň žádá prohlášení konkurzu. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku. Via Vera vyhlásila úpadek v pondělí večer, protože už nedokázala uhradit leteckou přepravu svých klientů do Řecka a Turecka. V zahraničí v té době měla 31 klientů, kteří se postupně vracejí zpět, jak jim končí pobyty. Poslední se mají vrátit 15. července.

CK Via Vera se potýká s finančními problémy už od roku 2008, přiznává majitelka firmy Věra Krebsová v insolvenčním návrhu. "V letech 2009 a 2010 došlo sice ke stabilizaci CK, avšak o to více se finanční problémy projevily v roce letošním," uvádí. Letos podle Krebsové výrazně poklesl prodej zájezdů a to především v květnu a červnu. Tyto měsíce přitom v minulosti bývaly pro cestovní kancelář nejlepší. Klienti podle ní často vyčkávají až na poslední chvíli, kdy už ceny zájezdů často ani nekryjí náklady. Výrazně navíc podle ní zdražuje i letecká doprava.

Via Vera má dva zaměstnance. Největším věřitelem firmy je podle Krebsové ČSOB, které cestovní kancelář dluží bezmála 1,7 milionu korun z úvěru. Ani dohodnutý splátkový kalendář není v tuto chvíli schopna dodržet. Via Vera ale dluží také finančnímu úřadu a správě sociálního zabezpečení, neplatí za pronajaté prostory a také dluží autobusovému dopravci.

Klientům, kteří zaplatili zálohy a nikam nepojedou, by měla firma vrátit téměř 1,8 milionu korun. Podle odhadu Krebsové bude nutné odškodnit do 150 klientů. O to se ale postará Union pojišťovna, u níž je společnost pro případ úpadku pojištěna. Union pojišťovna zajistila už na dnešek letenky pro tři klienty vracející se z Kréty a zajišťuje také návrat dalších deseti klientů z jižní Kréty na původní termín 12. července, kdy jim skončí dovolená. ČTK to již dříve řekl Peter Ferjenčík z Union pojišťovny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK