Neobsazenost velkých nákupních centrech v USA nejvyšší od 1990

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Míra neobsazenosti velkých regionálních nákupních center ve Spojených státech stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku na 9,3 procenta z 9,1 procenta v předchozích třech měsících a ocitla se nejvýše od roku 1990. Hlavní podíl na růstu neobsazených prostor má uzavírání obchodních domů. Maloobchodníci rovněž kvůli menším tržbách snižují své obchodní plochy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila realitní výzkumná společnosti Reis.

Mnohem hůře si vedou lokální nákupní centra na okrajích měst, kde neobsazenost činí 11 procent. Blíží se tak svému rekordu zaznamenanému před 20 lety, kdy podíl neobsazených prostor činil 11,1 procenta.

Maloobchodní sektor se stále potýká s problémy, protože v USA je i nadále vysoká nezaměstnanost, a lidé tak nejsou ochotni příliš utrácet. To snižuje poptávku i po maloobchodních prostorech. Navíc obchody mají silnou konkurenci v internetu.

Nájmy u regionálních i lokálních nákupních prostor zůstaly ve srovnání s s prvním čtvrtletím téměř beze změny. Stále jsou tak nejnižší od roku 2006.

U regionálních center je největším problémem odchod hlavního obchodu, který pak přiměje i další, specializované obchodníky odejít po vypršení jejich dohody o pronájmu nebo rovnou dohodu o pronájmu zrušit. Přestože se začínají objevovat první známky možného růstu poptávky po prostorách od obchodníků, bude trvat ještě dlouho dobu, než se prostory začnou zaplňovat a obsadí se natolik, aby jejich majitelé mohli začít zvyšovat nájmy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK