Koruna stagnuje k euru a dále oslabila k dolaru

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Česká měna si dopoledne nevšímala příznivých statistik z českého průmyslu a nadále stagnovala k euru a mírně oslabila k dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 na 24,22 Kč/EUR a k euru o sedm haléřů slabší na 16,93 Kč/USD.

Průmyslová výroba v ČR v květnu podle Českého statistického úřadu meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. "Po dobrých číslech o zahraničním obchodu a vyšším růstu německého průmyslu dnes pozitivně překvapila i česká průmyslová výroba. Ani její výrazné květnové zrychlení ale reakci koruny nevyvolalo," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle něj je ale možné, že koruna sérii dobrých dat ještě zúročí a sníží náskok ostatních měn v regionu, které si ve čtvrtek polepšily.

Americký dolar vůči evropské měně posílil na 1,43 USD/EUR. Další vývoj kurzu bude dnes podle Vlka ovlivněn daty z amerického trhu práce. "Pokud čísla mírně překonají konsensus, zřejmě podpoří euro skrze vyšší poptávku po riziku. Při výrazném pozitivním překvapení je ale dost možné, že posílí dolar, neboť by převážil vliv lepších očekávání o americké ekonomice a politice Fedu," doplnil Vlk.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK