Prodej aut v Číně v červnu stoupl o 6,2 procenta

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. července (ČTK) - Prodej osobních aut v Číně v červnu zvrátil květnový pokles a stoupl o 6,2 procenta na 1,11 milionu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo Čínské sdružení výrobců automobilů(CAAM). Prodej částečně podpořilo obnovení dostupnosti japonských vozů po problémech japonských automobilek způsobených březnovým zemětřesením.

Za prvních šest měsíců roku prodej stoupl o 5,8 procenta na 7,22 milionu vozů.

Analytici v létě příliš velké oživení na automobilovém trhu nečekají. Výraznější růst by mohl přijít až v září, kdy začíná hlavní sezona pro prodejce aut. "V autosalonech bude v příštích měsících více japonských automobilů, protože výroba součástek v Japonsku se zlepšuje. Ale červenec a srpen budou pro automobilky stále náročné, protože poptávka je v létě vždy relativně vlažná," uvedl analytik konzultační firmy Ipsos Šeng Jie.

Prodej Toyoty v Číně v červnu meziročně klesl o 2,4 procenta. Propad však zpomalil ve srovnání s předchozími měsíci. V květnu byl prodej nižší o 35 procent a v dubnu o 23,5 procenta. Americkému General Motors, který je největší zahraniční automobilkou v Číně, červnový prodej stoupl o 9,9 procenta, když v předchozích dvou měsících rovněž klesal. Prodej Fordu se zvýšil o 11 procent, napsala agentura Reuters.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V celém loňském roce prodej aut v Číně stoupl zhruba o třetinu na rekordních 13,8 milionu vozů. Letos se očekává výrazné zpomalení růstu, někteří analytici však již připouštějí i pokles prodeje, a to až o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK