Akcie mediálního koncernu News Corporation skandál tolik nezasáhl

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Akcie amerického mediálního koncernu News Corporation, do jehož impéria patří bulvární nedělník News of the World (NoW), který kvůli aféře kolem odposlechů v neděli ukončí svou činnost, skandál příliš nezasáhl. Kurz akcií koncernu, který se nyní snaží převzít většinový podíl v britské mediální společnosti British Sky Broadcasting (BSkyB), sice hned ve středu klesl o více než pět procent, nicméně ve čtvrtek, kdy se skandál naplno rozhořel, už akcie zpevňovaly. K růstu jim ale do určité míry mohla pomoci celkově příznivá nálada na burzách. Zakladatelem News Corp je australský mediální magnát Rupert Murdoch.

Akcie News Corp ve čtvrtek na trhu Nasdaq zavíraly na 17,93 USD, což je pouze o cent méně, než činil středeční kurz. Pořád jsou ale výše, než byly minulý týden. Za poslední rok se pohybovaly v pásmu 13,46 až 19,08 USD a v současné době jsou tedy stále v horní hranici pásma. V roce 2007 byly i na 25 dolarech, pak ale spolu s celým trhem pozvolna klesaly.

Ve zcela jiné situaci jsou akcie BSkyB, které se obchodují na burze v Londýně. Murdoch má v BSkyB zatím jen menšinový podíl, už má ale předběžný souhlas k převzetí zbývajících 61 procent. To bude kvůli skandálu sice teď složitější, podle analytiků ale Murdoch definitivní souhlas k zamýšlené akvizicí BSkyB získá také. Jen to patrně nebude tak rychle. Tato nejistota nyní táhne akcie BSkyB dolů a jejich kurz dnes na burze v Londýně ztrácel přes čtyři procenta na 775 pencí.

Analytik Chris Hughes z agentury Reuters předpokládá, že pokud by se z nějakého důvodu Murdochovi nepodařilo akvizici úspěšně dokončit, pak mohou akcie BSkyB spadnout až na 726 pencí, níž by ale prý klesat neměly. Naopak čím dříve bude akvizice dokončena, může se jejich kurz vyšplhat až na 950 pencí. Za poslední rok se kurz akcií BSkyB pohyboval v pásmu zhruba 689 až 851 pencí za kus.

Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že Británie podrobně vyšetří aféru kolem odposlechů, která ve čtvrtek vedla k nečekanému ukončení činnosti bulvárního nedělníku News of the World. Během narychlo svolané tiskové konference se Cameron také vyslovil pro změnu regulace tisku a přijal odpovědnost za to, že jako svého mediálního poradce přijal bývalého šéfredaktora News of the World Andyho Coulsona vyšetřovaného kvůli odposlechům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK