Ropa odevzdala část vysokých zisků, Brent ale zůstal nad 117 USD

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích nenavázaly na silný čtvrteční růst a mírně klesají. Část obchodníků se rozhodla inkasovat zisky, v dalším růstu ale cenám brání i pozvolný růst kurzu dolaru. Klíčová pro další vývoj bude podle analytiků zřejmě statistika z amerického trhu práce, která bude zveřejněna odpoledne. Nová čísla by měla potvrdit, že největší ekonomika světa se zvolna zotavuje.

Krátce před 14:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 118,10 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o méně než půl procenta. Během rána přitom klesla až na 117,06 USD. Ve čtvrtek ropa zdražil o více než čtyři procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes zlevnila na 98,40 USD.

Analytici vkládají do zprávy o vývoji na trhu práce v USA velké naděje. Už ve čtvrtek se totiž ukázalo, že v soukromém sektoru vzniklo mnohem více pracovních míst, než se očekávalo. Z toho důvodu teď vypadají lépe i další vyhlídky pro trh s ropou.

Navzdory dnešnímu poklesu cen je ale ropa na dobré cestě uzavřít druhý ziskový týden. Pokud se ceny do večera výrazněji nezmění, pak si Brent za celý týden připíše zisk kolem pěti procent. Od začátku roku je cena Brentu vyšší už asi o 24 procent.

"Čísla z trhu práce jsou naprosto klíčová," upozornila analytička Amrita Senová z makléřské společnosti Barclays Capital. "Ropa v květnu zlevnila kvůli slabým makroekonomickým datům, na která nepříznivě působily dopady zemětřesení v Japonsku. My ale čekáme, že to se v červenci a srpnu změní," dodala. Za dnešním poklesem cen ropy je podle ní jen vybírání zisků, další růst je prý velmi pravděpodobný.

Analytici Barclays Capital tento týden zvýšili odhad průměrné ceny ropy Brent na příští rok o deset dolarů. Nyní tak předpokládají, že Brent se bude příští rok v průměru prodávat za 115 dolarů. Odhad průměrné ceny na letošní rok analytici nechali beze změn na 112 dolarech. S růstem cen ropy ale počítají také analytici dalších makléřských společností, včetně Morgan Stanley, Goldman Sachs a JP Morgan.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 118,14 118,59 New York - Nymex WTI srpen 98,43 98,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK