Nezaměstnanost v USA v červnu nečekaně vzrostla na 9,2 pct

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. července (ČTK) - Najímání nových pracovníků zaměstnavateli se v červnu ve Spojených státech téměř zastavilo a ekonomika vytvořila jen 18.000 nových míst, nejméně za devět měsíců. Ekonomové jich přitom očekávali 90.000. Míra nezaměstnanosti nečekaně vzrostla z květnových 9,1 procenta na 9,2 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce.

Ministerstvo také revidovalo směrem dolů údaj za květen. Zatímco podle předběžné zprávy vytvořili zaměstnavatelé v květnu 54.000 nových pozic, po revizi dnes ministerstvo uvedlo za květen jen 25.000 nových příležitostí.

Ekonomiku brzdí vysoké ceny pohonných hmot, výpadky v zásobování po březnovém japonském zemětřesení a slabý trh s bydlením. Příjmy po zdanění, přepočtené vzhledem k inflaci, letos v USA stagnují.

Podniky v červnu vytvořily nejméně míst za déle než rok, a to 57.000. Ve státní správě ubylo za červen 39.000 míst kvůli fiskálním problémům místních a federálních úřadů.

Najímání nových lidí do práce se v USA poslední dva měsíce výrazně zpomalilo. V předchozích třech měsících ekonomika vytvářela měsíčně 215.000 nových pozic, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK