Výsledky zátěžových testů evropských bank budou 15. července

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. července (ČTK) - Výsledky zátěžových testů 91 evropských bank budou zveřejněny 15. července po uzavření finančních trhů. Sdělil to dnes Evropský úřad pro bankovnictví (EBA), který organizuje už druhou vlnu těchto testů za poslední zhruba rok. Z dokumentů Evropské unie podle agentury Reuters také plyne, že země EU poskytnou dodatečný kapitál bankám, které testy neprojdou.

Nynější zkoušky mají ujistit investory tím, že ukážou odolnost evropských bank v případě zhoršení vývoje v ekonomice a na trzích. Mají být přísnější než ty loňské, které skončily blamáží, protože byly příliš mírné.

Výsledky nových testů budou doprovázeny plány na posílení kapitálu těch bank, které zkouškami neprojdou, nebo projdou jen taktak. Úřad ale uvedl, že banky budou muset příští týden sdělit, jak hodlají zaplnit kapitálovou mezeru do konce roku 2012, což je delší doba, než se na trzích čekalo. Ty banky, které se dostanou přes klíčovou laťku pěti procent kvalitního kapitálu vůči celkovým aktivům jen těsně, budou zařazeny na seznam a sledovány, zda se jejich situace nehorší.

Dokument připravený ministry financí EU k jejich nadcházejícímu úternímu zasedání uvádí, že členské země podpoří finančně banky, které do šesti měsíců nebudou schopny získat nový kapitál. To by ovšem bylo popření slibu skupiny G20, která po globální finanční krizi prohlásila, že daňoví poplatníci už nikdy nebudou muset sanovat bankovní sektor, uvádí Reuters.

Různé zdroje v posledních týdnech uváděly, že testy neprojde osm až 13 bank. Podle zdrojů z bank a orgánů dohledu dostanou zelenou všechny německé banky, ačkoli jen těsně projdou zemské banky HSH Nordbank a NordLB.

Loňskými testy například prošly všechny irské banky, u nichž se jen o pár měsíců později ukázalo, že potřebují ke krytí ztrát desítky miliard eur. Irsko se kvůli tomu ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc.

Nové testy budou počítat s dvouletým hospodářským poklesem, propadem cen realit a akcií a na rozdíl od minulých se má zveřejnit hodnota státních dluhopisů v bankovních portfoliích. Státní dluhopisy přestaly být od řecké dluhové krize považovány za automaticky bezpečná aktiva. Ani nyní však testy nebudou předpokládat, že banky něco z investic do vládních obligací ztratí.

EBA se chce po loňském neúspěchu ukázat jako přísnější orgán než Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS), který vedl loňské testy. Stanovená definice bankovního kapitálu bude striktnější a bude zahrnovat jen zcela základní ukazatel "core Tier 1". To bude podle EBA stejné jako u nedávných testů amerických bank a v souladu s novou globální regulací kapitálové přiměřenosti "Basilej III", která má plně platit od roku 2019.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK