Pražský akciový trh zakončil týden poklesem o 0,86 procenta

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Pražská burza zakončila týden poklesem, hlavní index PX odepsal 0,86 procenta na 1219,6 bodu. Index dolů táhly především velké emise, akcie rakouské Erste Bank, energetické společnosti ČEZ a těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy. V červených číslech se v závěru týdne obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu.

Podle Josefa Němého z Komerční banky pražská burza klesala po vzoru hlavních trhů, když se nedařilo většině titulů. "Podobná situace byla k vidění i ve zbytku evropského regionu, kde prodejní aktivita dosahovala maxim především po odpoledních makrodatech ze zámoří," dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Největší ztrátu zaznamenaly akcie Erste, jež spadly o 2,58 procenta na 848,50 koruny. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry ČEZ zlevnily o 1,11 procenta na 865 korun. Kohout poznamenal, že trh ráno znervóznila zpráva o možném zahájení správního řízení Evropské komise. ČEZ v něm hrozí pokuta v řádu desítek miliard nebo nutný prodej části majetku.

Cena akcií NWR klesla o 0,45 procenta na 241,40 koruny. Společnost Patria Finance dnes vydala analýzu, která akcie NWR doporučuje k nákupu s ohledem na podporu od rostoucího průmyslu v regionu a plánovaného posílení těžby díky otevření dolu Debiensko v Poslsku, dodal Kohout.

O více než procento na 119,75 koruny si pohoršily akcie sázkové společnosti Fortuna. Sázková kancelář Tipsport obdržela od soudu předběžné opatření, podle něhož nesmí použít pro svou novou číselnou loterii název Tipsportca, kterou měla firma spustit v pondělí. Sázková kancelář se následně rozhodla hru spustit pod názvem Tipšestka. "Pokud by Tipsport byl nucen start své loterie odložit nebo dokonce úplně zrušit, byla by to dobrá zpráva pro akcie Fortuny, která plánuje spustit vlastní loterii 18. července," uvedl Němý.

Nepatrné zisky si připsaly pouze akcie Komerční banky a mobilního operátora Telefóniky. Cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens stagnovaly.

Aktivita investorů byla podle Kohouta spíše podprůměrná, objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl 1,131 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK