Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesy o 1,3 procenta

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Akcie na pražské burze ve 27. týdnu oslabily, hlavní index PX ubral 1,3 procenta na 1219,6 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry developerské společnosti ECM. Nejvýrazněji ztratily cenné papíry Erste Bank. V předchozím týdnu index PX posílil o 2,51 procenta.

"První prázdninový a zároveň zkrácený týden byl ve znamení rozhodování Evropské centrální banky o sazbách a americké měsíční nezaměstnanosti," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Připomněl, že dnešní data o nezaměstnanosti v USA byla výrazným zklamáním.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Bank, která ztratila 3,8 procenta na 848,50 Kč. Erste podle Vaníčka spíše korigovala předešlé růsty, když minulý týden měla největší mezitýdenní kladnou změnu. Negativním faktorem bylo snížení ratingu Portugalska od agentury Moody´s a další vyjednávání evropských bank o řešení řeckého dobrovolného refinancování.

Naopak nejvíce rostoucím titulem byla ECM, která posílila o 3,9 procenta na 33,30 Kč. "Pohyby u ECM spíše vnímáme jako technický faktor v rámci tvůrců trhu," podotkl Vaníček. Zadlužená developerské společnosti ECM je od května v úpadku.

Příští týden bude ve znamení začínající výsledkové sezony firem v USA. Z domácích zpráv neočekává Vaníček žádná výraznější oznámení, a tak se prý spíše projeví prázdninová nálada.

"Výrazně horší data z amerického trhu práce budou pravděpodobně působit negativně i pro příští týden. Oponentem této nálady může být výsledková sezona, která může přinést zajímavé výsledky jednotlivých firem. I přesto jsme na příští týden spíše lehce negativně naladěni, protože vedle špatných dat z amerického trhu práce bude v pátek ohlášen výsledek bankovních stresových testů, což může trhy držet v jisté nervozitě," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK