Shell bude od příštího roku produkovat více plynu než ropy

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 8. července (ČTK) - Ropný a plynárenský koncern Royal Dutch Shell bude od příštího roku produkovat více zemního plynu než ropy. Uvedl to generální ředitel britsko-nizozemské skupiny Peter Voser pro sobotní vydání švýcarského deníku Finanz und Wirtschaft.

"Budoucnost patří plynu; objevené rezervy vystačí na 250 let," podotkl manažer. Připomněl, že elektrárny na plyn představují výborný doplněk obnovitelným zdrojům, protože se výroba může pružně přizpůsobit poptávce.

Dlouhodobé trendy v cenách energií podle něj směřují vzhůru. "Je to hlavně kvůli vyšší poptávce a nákladům v produkci energií. Platí to pro ropu a plyn stejně jako pro alternativní energie," citovala manažera agentura Reuters.

Royal Dutch Shell v březnu uvedl, že chce do roku 2014 zvýšit svou produkci ropy proti minulému roku o 12 procent na 3,7 milionu barelů ropného ekvivalentu za den. V tomtéž období plánuje investice 100 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) a chystá další snižování nákladů v rafineriích. Podobnou částku firma vložila do průzkumu a těžby také v posledních pěti letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK