Americké akcie kvůli stagnaci trhu práce klesly o půl procenta

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Akcie na amerických trzích končily týden zhruba půlprocentním poklesem v reakci na zprávu o překvapivě nepříznivém červnovém vývoji na americkém trhu práce. Za celý týden však hlavní indexy opět získaly. Špatné údaje zmařily naděje investorů na to, že by se největší světová ekonomika probrala v nejbližší době z nynějšího útlumu. Údaje oslabily i kurz dolaru, euro však zůstalo všeobecně slabé a dál klesalo.

Nejsledovanější index Dow Jones uzavřel obchodování se ztrátou 0,5 procenta na 12.657,20 bodu a index mimoburzovního trhu Nasdaq oslabil o 0,45 procenta na 2859,81 bodu. Za poslední týden Dow Jonesův index posílil o půl procenta a Nasdaq stoupl o 1,5 procenta.

Trhy na základě dílčích údajů předpokládaly, že dnešní zpráva o červnovém vývoji zaměstnanosti v USA ukáže silný přírůstek pracovních míst. Namísto toho ekonomika vytvořila jen 18.000 míst, nejméně za devět měsíců. Míra nezaměstnanosti nečekaně stoupla o 0,1 procentního bodu na letošní maximum 9,2 procenta.

Údaje tak potvrdily, že americká ekonomika nadále trpí stagnací, na což akciový trh reagoval všeobecným výprodejem. Investoři nyní přesunou pozornost k nadcházejícímu období zveřejňování firemních výsledků za druhé čtvrtletí.

Na devizovém trhu dolar kvůli nepříznivým údajům z americké ekonomiky oslaboval k japonskému jenu, švýcarskému franku a britské libře. Euro však zůstalo celkově slabé a propadlo se i vůči jinak klesajícímu dolaru. Slabý vývoj v ekonomice odrazuje investory od rizikovějších aktiv a měn s vyššími úroky, jako je euro. Evropskou měnu, navíc dál podkopávají obavy z dluhové krize v eurozóně.

Ke konci newyorského obchodování euro k dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,4255 USD a za týden ztratilo téměř dvě procenta. Dolar k jenu oslabil o 0,7 procenta na 80,64 JPY a ke švýcarskému franku byl slabší o 0,8 procenta na 0,8372 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK