Cestovní agentura Zájezdy.cz prodala za pololetí 28.410 zájezdů

11.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Cestovní agentura Zájezdy.cz v prvním pololetí letošního roku prodala 28.410 zájezdů. Proti stejnému období loňského roku jde o 11 procentní růst. ČTK to řekla marketingová manažerka společnosti Kateřina Komedová. Nárůst poptávky po zájezdech v první polovině letošního roku zaznamenali i konkurenční prodejci zájezdů. Největší agentura na českém trhu Invia.cz dosud prodala 50.000 zájezdů, 36.000 klientů získala Dovolená.cz.

Ceny zájezdů se podle prodejních statistik agentury Zájezdy.cz meziročně výrazně snížily. "Očekával se pokles cen zájezdů do Egypta a Tuniska a zvýšení cen do evropských destinací. Ovšem těsně před prázdninami během června klesly ceny i do evropských destinací," uvedla Komedová. Podle ní za pokles cen může konkurenční boj cestovních kanceláří a vliv posilujícího eura.

V meziročním srovnání klesla průměrná cena červnových zájezdů do Egypta o 17 procent na 12.763 korun, o necelých 13 procent poklesla průměrná cena zájezdů do Tuniska. Z prodejních statistik agentury dále vyplývá, že o deset procent na 12.645 poklesla průměrná cena zájezdů do Řecka, o devět procent se snížila průměrná cena dovolené v Turecku. O víc než pět procent meziročně zlevnilo Bulharsko a Chorvatsko. Naopak průměrná cena pobytů v Itálii byla v červnu vyšší o osm procent.

Nejvíce zájezdů cestovní agentura v prvním pololetí prodala do Řecka, druhou příčku si přes pokles zájmu ze strany turistů udržel Egypt a na třetí pozici v počtu prodaných zájezdů se umístilo Turecko.

Nejčastější zahraniční dovolenkovou destinací v roce 2010 bylo pro české turisty Chorvatsko. V roce 2010 tam na pobyt se čtyřmi a více noclehy vyrazilo podle Českého statistického úřadu 687.000 českých turistů, meziročně se ovšem počet dovolených snížil z předchozích 814.000. Většina z nich na dovolenou vyjela individuálně a nevyužila služby cestovních kanceláří. Druhou nejčastější destinací bylo loni Slovensko se 604.000 příjezdy a třetí pozici obsadila Itálie s 593.000 příjezdy českých turistů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK