Soud poslal do úpadku nábytkářskou firmu Intext z Krnova

12.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Krnov 12. července (ČTK) - Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek na nábytkářskou firmu Intext z Krnova na Bruntálsku. Společnost soudu sdělila, že v současné době není schopna platit všechny závazky, které činí zhruba 130 milionů korun. V září se má konat schůze věřitelů, kteří mají rozhodnout o dalším osudu firmy. ČTK to zjistila z internetového insolvenčního rejstříku.

Intext má celkem tři závody v Krnově, Ostravě a Olomouci a zaměstnává téměř 100 lidí. V Moravskoslezském kraji společnost vybavila interiéry řady významných institucí, dodala nábytek pro vysoké školy, nemocnice, radnice nebo sídla firem.

Návrh na vyhlášení úpadku podala vyškovská dřevařská společnost JAF HOLZ, které Intext i přes vydání soudního platebního příkazu dlužil 880.000 korun. V návrhu vyškovská firma uvedla i další věřitele.

Majitel Intextu Vladislav Uličný ve svém vyjádření pro soud sdělil, že jeho firma dluží například i daňovému úřadu za DPH 6,8 milionu korun nebo Okresní správě sociálního zabezpečení na pojištění 12,3 milionu korun. Rovněž uvedl, že se firma nachází v úpadku a platební neschopnosti.

Společnost sice ještě loni vykázala zisk 3,6 milionu korun, letos se ale hospodaření výrazně zhoršilo kvůli nedostatku financí na krytí nedokončených zakázek. Za letošních prvních pět měsíců proto skončila ve ztrátě 13,2 milionu korun.

Firma soudu sdělila, že dále podniká a chce například dokončit zakázku pro Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava. Věří, že by lepším řešením její současné situace byl kvůli zachování výroby a pracovních míst prodej celého podniku, nikoli vyhlášení konkurzu a rozprodání majetku. Prodej podniku by totiž mohl z velké části pokrýt pohledávky věřitelů. Proto požaduje, aby stanovený insolvenční správce co nejdříve situaci řešil a přijal opatření k zachování výroby. O definitivním osudu firmy ale rozhodnout na zářijové schůzi její věřitelé, kteří se mohou soudu přihlásit do konce července.

Mladá fronta Dnes v roce 2002 upozornila na to, že pokud radnice a úřady v Moravskoslezském kraji vypisovaly veřejné soutěže na dodávky interiérů do veřejných budov, pozoruhodně často v nich vítězila právě firma Intext krnovského podnikatele Uličného. Ten byl znám jako sponzor politických stran. Subjektům, které vládly na místních radnicích, hlavně ODS, ČSSD či nezávislým, věnoval na sponzorských darech desítky tisíc korun.

Radim Kijonka ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK