Nejvyšší patentový právník Apple prý z firmy brzy odejde

12.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 12. července (ČTK) - Nejvyšší právní zástupce pro patentové spory americké technologické firmy Apple Richard "Chip" Lutton z podniku brzy odejde. Agentuře Reuters to v noci na dnešek řekl informovaný zdroj. Firma přitom nyní vede o patenty řadu těžkých právních sporů s rivaly v odvětví po celém světě.

Apple se zapojila do sítě soudních sporů kvůli patentům, které využívají chytré mobilní telefony pracující s operačním systémem. Většinu sporů vede Apple s podniky, které využívají operační systém Android od rivala Google. Není jasné, proč Lutton, který patentové portfolio společnosti Apple spravuje, firmu opouští.

Na stránkách kariérní sociální sítě LinkedIn si přitom uvedl BJ Watrous, bývalý zástupce nejvyššího právního zástupce firmy Hewlett-Packard, že je nejvyšším právním zástupcem Apple pro duševní vlastnictví.

Soudní spory jsou v odvětví mobilních telefonů čím dál častější od doby, kdy Apple a Google začaly zabírat značný díl trhu s chytrými mobily. Minulý měsíc se Apple spojila s Microsoftem, RIM a další trojicí technologických firem a společně přebily nabídku Googlu na převzetí balíku technologických patentů zkrachovalé společnosti Nortel Networks za 4,5 miliardy dolarů (zhruba 78,3 miliardy Kč).

V pátek Apple podala americké komisi druhou patentovou stížnost na tchajwanského výrobce HTC. "Druhá stížnost proti HTC ukazuje, že Apple cítí, že v minulosti své patentové spory nevedla perfektně," reagoval německý analytik pro intelektuální práva Florian Müller.

Minulý měsíc Apple prohrála významnou právní bitvu s Nokií. Zaplatí jí licenční poplatky a odstupné, které firmy nezveřejnily. Velký soudní spor vede Apple také s jihokorejským gigantem Samsung, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK