Česká spořitelna přečísluje všechny účty

29.07.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Klienti ČS se mohou těšit na jednodušší čísla účtů. Zbaví se specifických symbolů u sporožira a vkladních knížek.

Klienti České spořitelny již nebudou muset používat specifický symbol, který je dnes součástí čísla jejich sporožirového účtu, a se kterým musí pracovat při každé platbě. Nové číslo účtu sporožira či vkladní knížky, které nebude obsahovat specifický symbol, budou moci klienti používat již od dubna příštího roku. Ještě plných pět let od  této změny však bude možné posílat peníze i na účty s původním číslem.

K přečíslování sporožirových účtů přistoupila banka jednak proto, aby ulehčila a zjednodušila klientům platební styk a zbavila je některých komplikací spojených s existencí specifického symbolu, a na druhé straně  proto, aby  všechna čísla bankovních účtů v České republice měla formát v souladu s pravidly  Evropské unie.

Dnes představuje číslo sporožirového účtu v podstatě číslo pobočky, u níž je tento účet veden a teprve specifický symbol určuje konkrétní zákaznický účet. Tato anomálie má své kořeny hluboko v předprivatizační historii České spořitelny a může způsobovat problémy například u předtištěných formulářů některých institucí, které počítají jen s klasickým číslem účtu. Navíc tím, že bylo číslo účtu vázáno k dané pobočce, muselo se změnit, pokud se klient rozhodl svůj účet v rámci České spořitelny převést na jinou pobočku. Nové číslo účtu bude přenositelné.

Během pětiletého přechodného období budou klientům docházet na nové číslo účtu všechny platby i pokud budou podány na staré číslo účtu příjemce.  Česká spořitelna navíc jedná se společnostmi poskytujícími síťové služby (energie, telekomunikace, pošta a podobně) o automatických změnách v jejich databázích tak, aby jim změnu čísla účtu nemusel klient vůbec hlásit.

Zdroj: Česká spořitelna

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ