Švýcarský frank kvůli dluhovým problémům v EU a USA roste

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 18. července (ČTK) - Švýcarský frank dnes v Asii posiluje a vůči euru i dolaru stoupl na nový rekord. Na trzích přetrvávají obavy z dluhových problémů v eurozóně a Spojených státech, které zvyšují poptávku po bezpečnějších investicích. Euro nepodpořily ani páteční výsledky zátěžových testů evropských bank, protože podle investorů nebyly dost přísné.

Euro vůči dolaru v Asii oslabilo o 0,6 procenta na 1,4078 USD. Vůči franku kleslo až na 1,1365 CHF z pátečních newyorských 1,1501 CHF. Dolar k franku oslabil až na 0,8034 CHF z 0,8129 CHF. Později obě měny část ztrát smazaly a euro se obchodovalo za 1,1445 CHF a dolar za 0,8127 CHF.

Frank je nyní mezi investory oblíbený, protože je relativně bezpečný a likvidní. Trhy se obávají, že dluhová krize v eurozóně přeroste v krizi solventnosti. Změny by mohl přinést čtvrteční summit Evropské unie, kde by se mělo jednat o druhé pomoci pro Řecko.

Nervozitu vůči dolaru zvyšuje nejistota kolem zvýšení stropu zadlužení. Pokud se američtí zákonodárci nedohodnou do 2. srpna na navýšení stropu, nebudou USA schopny plnit své závazky. Republikánští a demokratičtí senátoři se v neděli snažili vypracovat plán, který by odvrátil hrozbu platební neschopnosti, jednání však zůstala na mrtvém bodě. Agentura Standard & Poor's minulý týden varovala, že i v případě, že se zákonodárci dohodnout, může snížit USA nejvyšší úvěrový rating, pokud nebude přesvědčena, že střednědobá fiskální situace je stabilní.

Evropský bankovní úřad (EBA) v pátek po uzavření evropských trhů oznámil, že zátěžovými testy v Evropě neprošlo celkem osm bank z 91 testovaných. Dalších 16 prošlo jen velmi těsně. Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur. Malý počet neúspěšných bank ovšem okamžitě vyvolal kritiku analytiků, podle nichž testy nesplnily svojí hlavní úlohu - obnovit důvěru ve stabilitu finančního systému v Evropě.

"Určitě zátěžové testy nebyly dost přísné," uvedl stratég BNP Paribas Robert Ryan. Podle něj bylo na testech mnohem důležitější množství údajů, které EBA zveřejnila spolu se svým optimistickým hodnocením. "To umožní bankovním analytiků uskutečnit si vlastní zátěžové testy," řekl Ryan agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK