ÚOHS: V tendru ČOI na analýzy vzorků benzinu byly chyby

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. července (ČTK) - V sedmdesátimilionovém tendru České obchodní inspekce (ČOI) na analýzy vzorků benzinu odebraných u čerpacích stanic byly chyby. Potvrdil to aktuálním druhostupňovým rozhodnutím předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Zrušil zadání zakázky a zamítl odvolání vybraného uchazeče Institutu pro testování a certifikaci. ČTK to zjistila z webu ÚOHS.

Podle ÚOHS inspekce nedodržela zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezila předmět veřejné zakázky. Její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Konkrétně ÚOHS v rozhodnutí kritizuje omezení zakázky na území ČR. ČOI tak údajně diskriminovala firmy, jejichž provozní zázemí se v ČR nenachází. "Zadavatel svým postupem omezil okruh možných dodavatelů," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Úřad našel i další chyby v zadávací dokumentaci. Stanovil maximální možnou cenu zakázky. Na druhou stranu připustil možné změny, pokud dojde například ke změně výše sazby z přidané hodnoty. "Takovýto postup zadavatele je nutné označit za netransparentní, jelikož z předložených podkladů vyplývá, že zadavatel poskytl případných uchazečům nejasné informace," uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Tendr ČOI vypsala v polovině loňského roku. Obdržela pouze jednu nabídku. Tendr kritizoval Ústav paliv a maziv (dnes SGS Czech Republic). Vítěz tendru by měl po čtyři roky za zhruba 70 milionů korun bez DPH dodávat obchodní inspekci analýzy kvality pohonných hmot prodávaných u čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK