Většina předních asijských trhů zahájila týden poklesem

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 18. července (ČTK) - Obavy z potíží evropských bank a dluhových problémů USA a eurozóny stáhly většinu předních asijských akciových burz na počátku nového týdne dolů. U dalších pak byly zisky pouze mírné. Se ztrátami zahájily obchodování i trhy v Evropě.

Ztráty zaznamenaly trhy v Jižní Koreji, Číně, Austrálii, na Tchaj-wanu a Novém Zélandě. Mírné zisky si připsal Hongkong a Singapur, Indie skončila téměř beze změny. Japonský akciový trh byl dnes kvůli svátku zavřený.

Důležitý vliv na obchodování v Asii měly výsledky zátěžových testů evropských bank. Evropský bankovní úřad (EBA) v pátek po uzavření evropských trhů oznámil, že zátěžovými testy v Evropě neprošlo celkem osm bank z 91 testovaných. Dalších 16 prošlo jen velmi těsně. Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur. Malý počet neúspěšných bank ovšem okamžitě vyvolal kritiku analytiků, podle nichž testy nesplnily svojí hlavní úlohu - obnovit důvěru ve stabilitu finančního systému v Evropě.

Investoři jsou rovněž nervózní kvůli neschopnosti amerických politiků vypracovat dohodu o navýšení stropu pro zadlužení. Nový zákon je třeba přijmout do 2. srpna, jinak budou mít USA problémy s plněním svých finančních závazků a hrozí jim zhoršení úvěrového ratingu.

"Při pohledu do budoucna, o pozornost obchodníků budou soutěžit obavy o dluhy USA a evropských zemí a výsledky hospodaření amerických firem za druhé čtvrtletí," komentoval pro agenturu AP další vývoj na trhu analytik IG Markets Ben Potter. Jedinou jistotou podle něj je, že trhy budou v příštích dnech kvůli všem těmto událostem velmi nestabilní.

Čínské banky, které se obchodují v Hongkongu, si vedly mnohem lépe než zbytek trhu. Investoři mají nadále důvěru v čínské banky po zprávě Agricultural Bank of China z minulého týdne, která oznámila, že čeká za pololetí růst zisku o 45 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK