Pražská burza dopoledne oslabila, dolů ji táhly banky

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Pražská burza stejně jako další evropské trhy v úvodu nového týdne dál oslabila, hlavní index PX v 11:00 odepisoval 0,39 procenta na 1194,5 bodu. Pod tlakem jsou po zveřejnění zátěžových testů opět banky, vyplývá z výsledků burzy.

Komerční banka odepsala necelé půl procento na 4034 korun, rakouská Erste Bank přišla o téměř dvě procenta na 811 korun.

"Pražská burza následuje vývoj na západoevropských burzách, kde páteční zátěžové testy bank nestačily na přesvědčení investorů o dostatečné kapitalizaci bank i v případě krachu některé ze zemí eurozóny. Tato situace samozřejmě nesvědčí bankovním titulům," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Kolem nejnižších úrovní od března podle Mokoše stagnují akcie energetické firmy ČEZ, které při negativní náladě na trzích bojují o udržení hranice 850 Kč.

V propadu pokračují akcie mediální CME, které podle Mokoše v minulém týdnu odepsaly téměř pět procent. Dnes dopoledne oslabovaly o více než procento na 308 korun.

Novou číselnou loterii Fortuna Loto dnes spouští sázková kancelář Fortuna. Týdenní tah čísel s jackpotem nové loterie bude přímým konkurentem loterie Sportka společnosti Sazka a měla by jej vysílat TV Nova. Akcie firmy dnes dopoledne přidávají pětinu procenta na 118,50 Kč.

Ztrácejí také okolní trhy, podle Mokoše dokonce více než procento; rakouský index ATX klesá o 1,2 procenta, polský WIG 20 oslabuje o 1,25 procenta a maďarský BUX je níže o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK