KKCG SE dokončila akvizici ropného terminálu v Rusku

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Společnost KKCG SE, která je mateřskou firmou finanční a investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, dokončila akvizici ropného terminálu v ruské Samarské oblasti s roční kapacitou 3,4 milionu tun ropy. ČTK o tom dnes informoval mluvčí KKCG Dan Plovajko. Finanční stránku transakce společnost nezveřejnila.

KKCG SE terminál koupila od ruské společnosti OOO Itera Holding. K akvizici 100procentního podílu získala firma souhlas od ruského antimonopolního úřadu. Terminál je připojen k ropovodu Družba, kterým putuje ropa i do České republiky.

Podle Pavla Šarocha z KKCG je koupě ropného terminálu první investicí KKCG na ruském trhu v oblasti související s distribucí a zpracováním ropy. "Věříme, že naše spolupráce se skupinou Itera bude pokračovat i na dalších projektech jak v Ruské federaci, tak i v dalších regionech světa," uvedl.

Ropný terminál s roční kapacitou 3,4 milionu tun byl dostavěn v roce 2010 a v letošním roce byl uveden do provozu. Podle Plovajka má díky připojení k ropovodu Družba a lodnímu, železničnímu i silničnímu spojení unikátní a strategickou polohu. Terminál se nachází zhruba 200 kilometrů od města Samara na jihovýchodu evropské části Ruska. Mezi potenciální klienty terminálu podle KKCG patří společnosti Lukoil, Rosněfť či Tatněfť.

KKCG je nadnárodní finanční a investiční skupina spravující majetek kolem 30 miliard korun a zaměstnávající asi 1500 lidí. Jako strategický investor se dlouhodobě zaměřuje na oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Skupina drží podíly ve více než 20 českých a zahraničních společnostech, mezi které patří například skupina MND, WestFire Energy, Vítkovice a.s., Vítkovice Holding či cestovní kancelář Fisher. Skupina působí v 11 zemích světa.

Itera je mezinárodním holdingem společností, který je jedním z největších nezávislých producentů a dodavatelů zemního plynu v Rusku. Itera Group má 150 poboček v Rusku, Společenství nezávislých států, v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, západní Evropě, Asii, Africe a USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK