Pronájmy kanceláří v Praze rostly ve čtvrtletí o 80 pct

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Objem nových nebo obnovených pronájmů moderních kanceláří v Praze se v letošním druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 80 procent na 88.000 metrů čtverečních. Mírně ubylo neobsazených kanceláří. Oznámilo to dnes sdružení poradenských firem Prague Research Forum (PRF).

Mezi největší nájemní transakce patřil ve druhém čtvrtletí pronájem bankovní skupiny UniCredit v projektu BB Centrum Filadelfie v Praze 4, druhou největší transakcí byla smlouva společnosti PricewaterhouseCoopers na pronájem části budovy City Green Court na Pankráci.

V Praze bylo ve druhém čtvrtletí celkem 2,7 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Jejich neobsazenost se od dubna do konce června snížila asi na 12 procent. Nejvíce prázdných kanceláří bylo v Praze 9. Nájemce tam postrádala zhruba třetina administrativních ploch.

Ve druhém čtvrtletí stavitelé v hlavním městě neuvedli na trh žádné nové kancelářské plochy. "V druhé polovině roku 2011 očekáváme dokončení více než 86.000 metrů čtverečních nových kancelářských prostor, dalších zhruba 103.000 čtverečních metrů ve výstavbě je plánováno pro dokončení v roce 2012," uvedlo dnes PRF. Za celý rok 2010 přibylo v Praze 41.794 čtverečních metrů kanceláří. Předloni to bylo 161.700 metrů čtverečních.

Nejvyšší měsíční nájemné v centru metropole se v případě prvotřídních kanceláří pohybovalo podobně jako v předcházejících obdobích i ve druhém čtvrtletí kolem 20 až 21 eur (asi 489 až 513 korun) za metr čtvereční.

Členy PRF jsou společnosti CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ a Jones Lang LaSalle. Sdílejí základní informace o kancelářském trhu v Praze za účelem poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o jeho vývoji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK