Provizorní most v Chrastavě je po necelém roce v havarijním stavu

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chrastava (Liberecko) 18. července (ČTK) - Prohlídka provizorního mostu v Chrastavě na Liberecku dnes potvrdila, že po 11 měsících provozu je v havarijním stavu a nelze na něj pustit dopravu. Důvodem je přetížení. Krajská správa silnic Libereckého kraje se snaží ze státních hmotných rezerv zajistit most nový, jak dlouho to potrvá, zatím nikdo nedokáže odhadnout. Jasněji by mělo být v úterý, řekla dnes ČTK mluvčí krajské správy silnic Jitka Dvorská.

Uzavření mostu přes Jeřici, který je ve městě hlavní dopravní tepnou a sloužil i kamionům z tamní průmyslové zóny, způsobilo vážné dopravní komplikace. Aby bylo možné městu alespoň částečně ulehčit, byla v neděli pro nákladní dopravu provizorně otevřena rekonstruovaná Pobřežní ulice. "Pouštějí tam ale jen kamiony, je to stavba a jinak by nebylo možné ve stavebních pracích pokračovat," řekl Canov. I Pobřežní ulici zničily loňské povodně, plně průjezdná by měla být na konci října.

Provizorně je průjezdná také Frýdlantská ulice, kde pracují Severočeské vodovody a kanalizace. "Bude se to ale týkat pouze aut jedoucích od Nové Vsi, což je vzhledem ke stavu silnice na rozhraní obou obcí hodně omezený počet," řekl dnes ČTK chrastavský starosta Michael Canov.

Provizorní most vybudovala loni armáda v blízkosti někdejšího železného secesního mostu, který na počátku srpna voda vzala. Most ze tří mostních polí je dlouhý přes 40 metrů, měl nosnost 50 tun. Původní most byl chráněnou památkou, po povodni z něj ale zbyl na břehu jen jediný sloup veřejného osvětlení, zachránit se podařilo také pár dílů kovaného zábradlí. Město pozůstatky mostu i navazující silnice převzalo nedávno od kraje, který na obnovu nemá peníze. Výstavbu nového mostu chce za přispění ministerstva pro místní rozvoj zajistit Chrastava vlastními silami.

V Libereckém kraji zůstaly po loňských povodních škody za více než osm miliard korun. Jen na krajských silnicích a mostech přesáhly dvě miliardy. Velkou vodou bylo zasaženo 198 mostů, na 60 procentech z nich musela být kvůli poškození snížena únosnost. Kompletní rekonstrukci potřebuje 22 mostů, dalších devět voda zcela zničila a vojáci je museli nahradit mostními provizorii. Velká voda si v kraji vyžádala pět lidských životů a na 2000 lidí vyhnala z domovů. Chrastava patřila k nejpostiženějším městům, škody na obecním majetku přesáhly 180 milionů korun.

Objízdné trasy kvůli úplné uzavírce provizorního mostu v Chrastavě Osobní vozy Průjezd z Chrastavy směr Václavice a Dolní/Horní Vítkov je možný přes ulici Družstevní (jednosměrný provoz). Pro jízdu z Václavic a Dolního/Horního Vítkova směrem do Chrastavy je značena objízdná trasa po III/27251 směrem na Václavice, ve Václavicích odbočit na III/2712 přes Pekařku na Bílý Kostel a dále pokračovat směrem na Chrastavu. Nákladní vozy Příjezd do Chrastavy (pro zásobování Benteleru a směrem na Václavice a Dolní Vítkov) zůstává stejný tzn. po I/13 dále odbočit na I/35 na Bílý Kostel směr Grabštejn - před Grabštejnem odbočit vpravo na III/2713 přes Václavice a dále po III/27251 do Chrastavy Pro výjezd z Chrastavy ze směru od Václavic a Dolního/Horního Vítkova a zásobování Benteleru - nově je možné projet přes ulici Pobřežní, která byla provizorně zprovozněna v rámci probíhající stavby. Úsekem je možné projet se zvýšenou opatrností. Autobusy Průjezd z Chrastavy směr Václavice a Dolní/Horní Vítkov je možný přes ulici Družstevní (jednosměrný provoz) Pro výjezd z Chrastavy ze směru od Václavic a Dolního/Horního Vítkova - NOVĚ je možné projet přes ulici Pobřežní, která byla provizorně zprovozněna v rámci probíhající stavby. Úsekem je možné projet se zvýšenou opatrností. Směr Nová Ves Zrušena byla částečná uzavírka Frýdlantské ulice, kde pracuje SČVK. Uvedený úsek je možné projet obousměrně se zvýšenou opatrností, platí ale jen pro auta jedoucí do Nové Vsi nebo od ní.

Zdroj: Krajská správa silnic Libereckého kraje

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK