Pražský dopravní podnik si chce půjčit šest miliard korun

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Pražský dopravní podnik si chce půjčit šest miliard korun, které potřebuje na investice do konce roku 2013. Dozorčí rada dnes managementu podniku doporučila, aby peníze získal formou směnky. Další možností může být podle předsedy dozorčí rady Miloslava Ludvíka (ČSSD) úvěr. Ludvík to po jednání rady řekl novinářům.

Podle Ludvíka potřebuje podnik letos na investice asi 1,2 miliardy korun, v dalších dvou letech pak dalších asi 4,8 miliardy korun. Podle Ludvíka tato částka zahrnuje náklady na dostavbu metra A, metro D, nové tramvaje a autobusy i na rekonstrukce tramvajových tratí.

Dozorčí rada managementu doporučila vydání směnky, podle Ludvíka se totiž nemusí soutěžit, a proto je vydání směnky rychlejší než úvěr. Výhodnější podmínky podle Ludvíka podnik získá, pokud se za něj zaručí hlavní město. "Předpokládám, že management o tom nyní bude jednat s hlavním městem," poznamenal Ludvík.

Dopravní podnik hlavního města Prahy dostal letos z městského rozpočtu na investice jen asi 250 milionů korun. Část peněz na obnovu vozového parku ale obdržel v rámci provozních nákladů. Na provoz mu město letos přidělilo celkem 10,86 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK