Pražská burza klesla o procento, nedařilo se většině akcií

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Pražská burza stejně jako většina dalších evropských trhů v úvodu týdne dál oslabila, hlavní index PX dnes odepsal 1,04 procenta na 1186,7 bodu. Nedařilo se většině akcií, burzu táhly dolů především čtyři emise s největší váhou v indexu - cenné papíry rakouské Erste Bank, energetické společnosti ČEZ, mobilního operátora Telefóniky a Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky nepřispěly k uklidnění situace na finančních trzích zátěžové testy evropských bank, které v pátek po závěru obchodování zveřejnil Evropský bankovní úřad. "Investoři považují nastavená kritéria za příliš měkká a nadále se zbavují akcií nejen finančního sektoru," uvedl Adamkovič.

Největší podíl na poklesu pražského trhu měly dnes akcie Erste Bank, které spadly o téměř dvě procenta na 810,90 Kč. Komerční banka ztratila 0,81 procenta na 4017 korun. Společnost ČEZ odepsala 0,92 procenta na 842,20 Kč a Telefónica 0,93 procenta na 425 korun.

Nejvýrazněji ztratily cenné papíry mediální společnosti CME, dnes si pohoršily o necelá čtyři procenta na 299,50 Kč. Podle Adamkoviče se u nich mimo jiné projevuje i posilování dolaru vůči měnám zemí, v nichž skupina působí. Kolem procenta a půl odepsaly technologická společnost KIT digital, textilní Pegas Nonwovens a pojišťovna VIG.

V černých číslech zakončily obchodování akcie sítě autobazarů AAA Auto, petrochemické skupiny Unipetrol a developera ECM, které shodně posílily kolem půl procenta.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl 929 milionů korun. S akciemi ČEZ byly uzavřeny obchody za více než 371 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK