Akcie v USA zahájily týden poklesem, hlavně kvůli bankám

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americké akcie zahájily týden silným poklesem a hlavní indexy během první části obchodování ztrácely více než jedno procento. Investoři se nejvíce zbavovali bankovních titulů, na které doléhá především pokračující dluhová krize v eurozóně a také problematická jednání o zvýšení stropu pro zadlužení ve Spojených státech. V poklesu ale pokračují také akcie News Corporation.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.304 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 1,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel téměř 1,5 procenta, a spadl tak na 1296 bodů, index Nasdaq Composite klesl o 1,6 procenta na 2745 bodů.

Především Spojeným státům se rychle krátí čas, neboť mají už jen dva týdny na to, aby se na zvýšení stropu pro zadlužení dohodly. Pokud by se tak nestalo, musely by omezit výplaty státním zaměstnancům, ale také různé sociální dávky a důchody.

Nepomohly přitom ani výsledky zátěžových zkoušek evropských bank, které byly zveřejněny na konci minulého týdne. Testy nepřinesly žádné překvapení a v podstatě potvrdily dřívější komentáře analytiků, že stejně jako loňské měly i ty letošní testy nízkou vypovídací hodnotu. Nebral se totiž v úvahu scénář bankrotu Řecka a dopady na portfolia bank.

Akcie Bank of America, což je největší banka v USA, v poledne ztrácely 4,5 procenta a pohybovaly se kolem 9,50 USD. Spadly tak na roční minimum. Americká emise britské banky Barclays oslabovala dokonce o 8,2 procenta na 13,30 USD a rovněž je na ročním minimu.

V poklesu pokračovaly také akcie společnosti News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Během dopoledne ztrácely dalších pět procent na 15,30 USD, i po sérii propadů ale na ročním minimu zdaleka nejsou. Akcie padaly v reakci na zprávy, že se rozrůstá skandál kolem odposlechů v britské součásti News Corp, společnosti News International. O víkendu byla zadržena bývalá šéfka britské divize Rebekah Brooksová a vzápětí odstoupili dva vysocí činitelé londýnské policie, kteří byli se skandálem spojováni.

Akciím by však podle analytiků mohla pomoci výsledková sezona, která je v USA právě na začátku. Minulý týden už zveřejnila velmi dobré čtvrtletní výsledky internetová společnost Google, dnes se přidala servisní společnost Halliburton a výsledky dalších významných firem se očekávají v nadcházejících dnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK