ČT: V archivu loterijní firmy Sazka chybí záznamy z jednání

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Loterijní společnosti Sazka chybí dokumenty z doby, kdy se rozhodovalo o její budoucnosti. Z archivu, který firma musí vést, zmizely záznamy z jednání představenstva. Jeho bývalý místopředseda Roman Ječmínek to vidí jako signál, že se bývalé vedení firmy chovalo nezákonně. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Sazka je od konce května v konkurzu.

ČT uvedla, že po odchodu generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka ve firmě nezůstal dokument o chystané půjčce nebo materiál, ve kterém Hušák přiznává úpadek Sazky. "Nám se podařilo zjistit, že zmizely materiály z mimořádných představenstev minimálně od začátku roku," řekla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Ze Sazky zmizela také většina zvukových záznamů. Podle informací ČT tým insolvenčního správce část poškozených nahrávek objevil a nyní se je snaží restaurovat.

U některých dnes chybějících dokumentů si v minulosti tajně pořídil kopie Ječmínek. Problematická smlouva o úvěru od firmy Gladiolus je mezi nimi. "Smlouva s Gladiolusem hodlala manipulovat s podstatou majetkovou v období insolvenčního řízení. Jenom to deklaruje to, že se tady vedení v čele s Hušákem chtělo chovat naprosto nezákonně," řekl Ječmínek.

Podle ČT Sazka sice nechtěla ručit svým majetkem, ale nemovitostmi dceřiných společností. Dokumenty mohly být ze Sazky odcizeny ještě před nástupem insolvenčního správce Josefa Cupky. Současné vedení Sazky ale prý nemá k podání žaloby dostatek důkazů. "Obávám se, že bude velmi složité zjistit, kdo za těmito manévry stojí," řekla Tichá.

Akcionáři Sazky, jimiž jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, budou v úterý volit nové vedení loterijní firmy, valná hromada by z představenstva měla odvolat Hušáka. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena.

Hušák se proti vyhlášení konkurzu odvolal, nyní se čeká na rozhodnutí Vrchního soudu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK