Zuno – nová možnost pro platební styk a spoření

20.07.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kód 2310 prosím na scénu! Svěží vítr pod jménem Zuno zavanul do vod českého bankovnictví. Jaké jsou první dojmy?

Od včerejšího dne začala v Česku nabízet své služby nová banka. Pod názvem Zuno se skrývá online banka ze skupiny Raiffeisen Bank International. Banka nabízí zatím běžný účet ve dvou verzích a spoření formou termínovaného vkladu nebo spořicího účtu.

Cílem Zuno je ovládnout vody internetového bankovnictví, kde zatím působí mBank. Právě mBank je k Zuno z tohoto pohledu nejblíže, protože ani Zuno nemanipuluje s hotovostí, na rozdíl od třeba na první pohled také podobné banky – Fio.  „Náš přístup je naprosto jasný. Perfektně rozumíme svým zákazníkům, protože i my jsme byli kdysi v jejich kůži. Proto víme, o co jim jde v první řadě a co je pro ně nejcennější – je to jejich čas,“ říká András Hámori, předseda představenstva Zuno Bank. „Nabízíme online služby, které jsou přehledné a jednoduché, a nad to zákazníkům dáváme vždy top úroky. Díky Zuno tak mají víc prostoru pro sebe a nemusí ztrácet čas starostmi o své peníze.

Všechny produkty Zuno se zřizují po internetu. Úplnému kontaktu se člověkem se však nevyhnete. Byť nebudete muset sedět naproti bankovnímu úředníkovi, zůstává nutnost setkání s kurýrem, který vám doručí smlouvu. Až poté (banka avizuje tři dny) se budete moci poprvé nalogovat do internetového bankovnictví. Finance.cz o účet samozřejmě zažádaly, takže další zkušenosti popíšeme posléze.


Spoření se Zuno


U Zuno si můžete zřídit buď termínovaný vklad na 1, 3, 6, 12, 24 a 36 měsíců nebo spoření bez výpovědní lhůty.

Vklad nabízí při uzavření do konce září bezkonkurenční úrok na 6 měsíců, a to jak pro vklady v desetitisících korun, tak pro vklady ve statisících, viz náš porovnávač. U vkladů na 1 rok už vystupují z pozadí konkurenti.

Spoření bez výpovědní lhůty nabízí solidní 2 % ročně, které představují mezi bankami rovněž špičku (Axa má také 2 %, ING 1,75 %). Další výhodou účtu je denní úročení, kdy Zuno láká ještě na jednu perličku: pokud úroky na spoření nepřekročí 6,99 Kč denně, nepodléhají zdanění. „Na českém trhu jde o novinku. Vezmeme-li v úvahu, že každý klient si u nás může založit až deset takových SPOŘENÍ, stává se to silným argumentem, proč přejít na Spoření právě v Zuno,“ říká Miroslav Střihavka, ředitel Zuno Bank v České republice.

Zuno umožňuje i spoření v dolarech, eurech a librách, což není zdaleka samozřejmou možností u jiných bank. U spořicích účtů se s takovou nabídkou setkáte spíše ojediněle.


Platební styk se Zuno


U běžného účtu máte na výběr ze dvou možností: základní variantou za 0 Kč a plusovou variantou, která je bez poplatku, pokud měsíčně zaplatíte aspoň 5 000 korun kartou nebo budete mít v Zuno aspoň 200 000 CZK. Jinak by byla rozšířená varianta za 68 Kč měsíčně. Tyto peníze pak zajišťují:


  • službu autopilota (přesouvá vaše peníze automaticky ze spoření na účet a zpět přesně tak, jak je to nejvýhodnější. Peníze přitom máte vždy k dispozici. Zároveň vyděláváte na vyšším úroku na spoření. A ten je až 2 % za rok)
  • informační sms servis (informace o všech pohybech na vašem účtu)
  • zvýhodněné výběry z bankomatů (výběry z bankomatů Raiffeisenbank v hodnotě 1000 korun a více zdarma)

Příchozí i odchozí platby jsou v obou variantách bez poplatku, stejně tak embosovaná VISA. Kdybychom hledali poplatkovou slabinu, našli bychom ji zřejmě ve výběrech z bankomatů. Pokud vyberete z domácí banky - rozumějte z bankomatů Raiffeisenbank - bude vás to stát 18 Kč. Výběr z cizího bankomatu pak vyjde na 38 Kč.

Velkým plusem, službou, kterou do dneška neumí již výše zmíněný hlavní konkurent mBank, je zahraniční platební styk. Platba v eurech do výše 50 000 EUR vyjde na 180 Kč, v jiné měně nebo nad tuto částku za platbu dáte 280 Kč.


První dojmy


První dojmy ze Zuno jsou pozitivní. Již na první pohled moderní banka slibuje jednoduché služby, které však mohou mnohým klientům stačit a vyhovovat. Stávájící klienti současných levných bank mohou Zuno přinejmenším vyzkoušet, klienti velkých bank mohou zase jednou zvážit, zda přeci neslevit ze svého konzervativismu. Zřejmé však je, že ani u jedné skupiny nečeká Zuno snadný boj o přízeň. U klientů levných bank budou hrát velkou roli malé detaily typu levnějšího poplatku za výběr z bankomatu u mBank nebo existence kontokorentu u Fia. Velkou roli bude hrát určitě i komfort protředí internet bankingu, který jsme zatím neviděli. Ale i Zuno se bude vyvíjet a přicházet s novými službami, kde může být pro někoho i jistou garancí silná rakouská banka v pozadí.

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ